Počet obcí, které si nechají infrastrukturu a veškeré služby zajišťovat od specializované společnosti, stále narůstá, řekl dnes na tiskové konferenci předseda představenstva Jindřich Král.

V minulých letech to bylo zejména díky tomu, že desítky obcí dokončily s pomocí dotací stavbu splaškové kanalizace a čistírny odpadních vod. "Starostové po dokončení stáli před otázkou, zda to budou provozovat sami, nebo si na to najmou někoho, kdo to za ně kompletně zajistí. Není to jednoduchá záležitost," řekl Král.

Společnost sídlící v Brně spravuje vodovody a kanalizace v okresech Brno-venkov, Blansko, Znojmo, Třebíč, Jihlava a Žďár nad Sázavou. Cenu vody však neurčuje. "To je záležitost svazků vodovodů a kanalizací, které jsou majiteli infrastruktury. Rychlost zvyšování závisí na nich a také na tom, jak čerpaly dotace. Protože v podmínkách operačního programu Životní prostředí je, že musí zvyšovat cenu vody tak, aby dokázaly infrastrukturu spravovat a taky po konci životnosti už bez dotace obnovit. Mohou se však pohybovat v určitém pásmu výše zdražování," řekl Král.

Životnost technologie je 15 let, objekt čistírny vydrží 45 let. Vodovodní potrubí má životnost 40 let a kanalizační 60 let. "Ve skutečnosti může být životnosti i delší," doplnil Král.

Aktuálně se ceny pohybují mezi 87 a 94 korunami a rostou různou rychlostí podle toho, jak si to který svazek schválil. "Předpokládám, že v roce 2020 či 2021 přesáhnou někde 100 korun, i když svazky se tomu brání, dokud mohou. Je to psychologická hranice," řekl Král.
Někde už cenu vody pro příští rok schválili, například ve Žďáru nad Sázavou, jinde bude známá v nejbližších dnech.

Společnost spravuje zhruba 7500 kilometrů potrubí, 150 čistíren a má 1050 zaměstnanců. Nabízí však služby i pro externí zákazníky například ve specializovaných laboratořích.