Podle tajemníka Svazu vinařů Martina Půčka byl loňský rok nadprůměrný v kvalitě i množství. „Pěstitelé měli po dvou špatných letech dostatek a také ceny za hrozny byly vyšší než v předchozím roce, takže si mohli smazat ztrátu,“ řekl Půček.

Vinaři dostali za kilogram hroznů průměrně sedmnáct korun. Zisk tvořil asi patnáct procent z prodejní ceny. Podle statistik Svazu vinařů činil zisk za sklizené hrozny 1,7 miliardy korun, což je dvojnásobek oproti roku 2010. Poměrně vysoký byl i výnos z hektaru dosáhl hranice šesti tun.

Vinaři v České republice vyprodukovali loni asi 670 tisíc hektolitrů vína. „Znamená to asi třetinu roční spotřeby vína u nás,“ vyčíslil Půček.

Šestatřicet procent sklizně tvořily modré hrozny, které se využívají na výrobu červeného či růžového vína. Zejména spotřeba růžového vína roste. Loni na jeho výrobu vinaři použili sedm procent sklizených hroznů.

V Česku spotřeba vína v posledních letech stoupá. Zatímco v roce 1993 činila průměrně dvanáct litrů vína na člověka ročně, nyní se pohybuje kolem dvaceti litrů.