VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vánočních kaprů bude dostatek. Rybáři se vyrovnávali s úhyny ryb z horka

Třebíčsko - Ryb je dost a jejich cena by měla zůstat podobná cenám z minulého roku. Takový je zatím odhad chovatelů i prodejců ryb na Třebíčsku. Sezonu, kterou ještě uzavřou poslední výlovy, však jako ideální nehodnotí nikdo z oslovených.

28.10.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: DENÍK/Pavel Sonnek

Rybáři z místní organizace v Náměšti nad Oslavou například přišli o část obsádky v rybníku Čikovec u Okarce. Tamním rybám se stalo osudným srpnové horko. „Úhyn zapříčinil kyslíkový deficit během jedné noci. Jinak jsme ale letošní rok přežili všichni i naše ryby ve zdraví, takže si nijak zvlášť nestěžujeme," řekl předseda Místní organizace Moravského rybářského svazu v Náměšti nad Oslavou Jan Zedník.

Také profesionální rybáři měli během léta starosti navíc. Ti z Rybářství Kolář, které před časem převzalo majetek Rybářství Velké Meziříčí, museli vodu v rybnících během léta několikrát uměle okysličovat a částečně omezili krmení. „Zkrátka jsme byli nuceni rybám pomoci. Ty sice nepřibíraly, jak bychom chtěli, ale přežily, což je hlavní, a jsou stoprocentně kvalitní," podotkl obchodní ředitel Rybářství Kolář Jaroslav Šimáček.

Loňské ceny

Ceny by podle něj měly zůstat podobné těm loňským. Platit to nejspíš bude také u prodejce Františka Zimoly z Petrovic, který před posledními Vánocemi nabízel kilo kapra za 85 korun. „Tam, kde byla voda, tak budou i ryby. V nějakých neprůtočných rybnících sice problém být mohl, ryb by ale i letos mělo být na svátky dost," odhadoval Zimola.

Stabilní podle něj zůstanou i ceny dalších druhů ryb. Kilogram amura bude prodávat za 95 korun, u pstruha by se cena měla pohybovat kolem 150 korun za kilo.

Rybáři mají před sebou poslední výlovy. U Náměště zbývají vypustit rybníky Sen u Okarce a Štěpánek nedaleko Pozďatína. „My ryby neprodáváme, chováme jen pro další zarybnění a sportovní vyžití našich členů. Můj soukromý odhad ale je, že by se nic zásadního s cenami dít nemělo," zamýšlel se předseda náměšťských rybářů Jan Zedník.

Také Místní organizace Moravského rybářského svazu v Třebíči má už většinu výlovů za sebou. Podle zveřejněného kalendáře má ryby už pouze v rybníku u Přeckova.

Deficit kyslíku v rybnících

„Letošní ryba je lehčí, deficit kyslíku z horkého léta je znát. Na větší vodní plochy to ale zas až takový vliv nemělo a ryby jsou zdravé, což je hlavní," poznamenal místopředseda třebíčských rybářů Antonín Jičínský. „Rozdíl je rybník od rybníku. Třeba výlov Pastvištního se vydařil," dodal.

Jako průměrnou hodnotí letošní sezonu také rybáři z Místní organizace MRS v Hrotovicích. „Počasí a nedostatek srážek se negativně podepsaly na množství ryb, zaznamenali jsme větší úhyny než v předešlých letech. Vynahradily to ale přírůstky. Těm rybám, co přežily, se dařilo," řekl předseda spolku Karel Vítámvás.

Hrotovičtí rybáři už mají za sebou všechny čtyři své plánované výlovy. I letos tak úspěšně obhospodařili dva rybníky na potoku Mocla, jeden na potoku Milačka a Račický rybník.

Cesta kapra na sváteční stůl trvá tři až čtyři roky a po výlovu má ještě jednu zastávku, na sádkách. Tam se ryba pročistí, včetně žaber a trávicího traktu.

Podle rybářů je nejlepší si vánočního kapra přinést domů nejdříve dva dny před Štědrým dnem.

Autor: Kamil Černý

28.10.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Šéf hnutí ANO Andrej Babiš se sešel s prezidentem Milošem Zemanem v Lánech
14

Dvě třetiny osobností regionů nejsou spokojeny s výsledky voleb

Ilustrační foto

Vedoucí trio o víkendu nezaváhalo

Neúspěšná firma zablokovala zimní údržbu Třebíče. Radní vymysleli kličku

Třebíč - Zimní údržba ulic v Třebíči v posledních letech rozhodně neplyne hladce. Potíže nekončí ani letos. Zima je za dveřmi a radní mají honičku, aby úklid sněhu a namrzlých chodníků zajistili. Museli zvolit krizový scénář.

Hattrick Daniela Kavky byl pro Slavoj málo

Vysočina – Hned tři derby mělo na programu 12. kolo divize D. Žádný z domácích týmů se ale neradoval z výhry.

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Třebíč /SERIÁL/ - Chodíte-li opravdu hodně a často, asi se vám občas stane, že se vám boty začnou posléze rozpadat. I obuv má zkrátka své limity a po nějaké době třeba povolí švy, prodře se podrážka nebo se vám ven prodere palec. Stane-li se vám to někde v okolí domova, jednoduše s nimi nějak dojdete, koupíte si nové a ty staré vyhodíte do kontejneru.

Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Kožichovice – Zmrzlina Eskymáček a Karibik, kterou vyrábí firma z Kožichovic u Třebíče Tipafrost, získala první místo v celostátní soutěži Česká chuťovka. Porota ocenila skvělou chuť smetanového kokosovo-kakaového Eskymáčku a zmrzliny Karibik s rumovou příchutí.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT