V současnosti firma disponuje výrobní kapacitou 100 milionů zmrzlinových směsí ročně. Na průběh letošní sezony, sortiment i chutě zákazníků se Deník zeptal výrobního ředitele Miroslava Krupici.


Letošní letní sezona začala o něco později. Projevil se tento fakt nějak na objemu výroby?


Na objem výroby má počasí velký vliv. Výroba v chladných jarních měsících byla nižší až o 30 procent.


Léto je v plném proudu a teploty jsou vysoké. Jak to momentálně vypadá v TIPAFROSTu?


V posledních týdnech, kdy čelíme pro zmrzlinu opravdu nádherným teplotám, výroba běží v maximálně možné výši v nepřetržitém režimu. Snad nám to vydrží alespoň do konce prázdnin.


Zaznamenali jste nárůst objednávek od prodejců?


Nárůst objednávek je opravdu znát. Obchodníci objednávky posílají dle počasí. Pro výrobu je složité reagovat tak pružně, jak jsou pružné letošní změny počasí. Díky našim spolehlivým zaměstnancům jsme schopni tyto nárůsty objednávek uspokojovat.


Kolik zmrzlin a ledňáků denně vyrobíte?


Na kusy se to těžko přepočítává, záleží, jestli vyrábíme velké, nebo malé výrobky. V průměru to je asi 25 tisíc našlehaných litrů zmrzliny v různých výrobcích.


Kolik výrobků máte nyní v sortimentu a kde všude si mohou vaše výrobky zákazníci koupit?


V současné době máme v sortimentu přes 250 různých výrobků. Naši zákazníci si je mohou koupit v obchodních řetězcích, dále je mohou hledat i pod značkami výrobků nadnárodních společností, pro které výrobky vyrábíme. V zahraničí je to řada zemí, například Belgie, Francie, Švýcarsko, Německo, Rakousko, Chorvatsko. Zákazníci z Třebíče a okolí mohou nakupovat přímo v naší firemní prodejně v sídle společnosti za bezkonkurenční ceny.


Je větší poptávka po ovocných zmrzlinách, nebo smetanových?


Ovocné zmrzliny se prodávají, jen když je velké teplo. Zatímco smetanové výrobky se prodávají celoročně, a tudíž jejich prodej vysoce přesahuje prodej ovocných zmrzlin.


Máte nějakou novinku, kterou jste letos uvedli na trh?


V letošním roce jsme na trh uvedli přes 30 nových výrobků, dále máme již připraveno dalších asi 10, které uvedeme ke konci roku, nebo na začátku roku 2011.


A vyrábíte nějakou specialitu, jako je třeba česneková zmrzlina?


Česnekovou nevyrábíme. Vyrábíme zmrzliny vhodné pro diabetiky. Z těch méně obvyklých příchutí vyrábíme například tiramisu, tutti frutti nebo mandlovou.