„Půjde především o pořízení nových rentgenových snímků svarových spojů v jaderné i nejaderné části bloků. Rozhodně neodstavujeme kvůli poruše. Jde o to, že musíme mít naprostou jistotu, že zařízení je v pořádku," vysvětlil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Druhý blok elektrárny byl odstaven v pátek ráno a třetí blok v sobotu. Podle vedení elektrárny jde pouze o preventivní krok, který ovšem přichází právě v době, kdy je v naplánované odstávce již 1. blok elektrárny a rovněž jeden temelínský.

Důvodem má být fakt, že elektrárnu letos čeká podání žádosti o prodloužení provozu. „Bude to mít vliv na naše provozní výsledky, ale naší prioritou je bezpečnost. A my chceme mít naprostou jistotu. Do konce měsíce podáváme žádost o prodloužení provozu prvního bloku, proto musíme mít vše důkladně ověřeno," řekl ředitel elektrárny Miloš Štěpanovský.

Podle provozovatele přenosové soustavy ČEPS by dukovanský výpadek neměl způsobit stav, který nastal minulý pátek, kdy Česko muselo kvůli neplánovanému úplnému odstavení jaderné elektrárny Temelín a tepelné elektrárny ve Chvaleticích dovážet 15 hodin elektřinu ze zahraničí.

„Odstávka dvou bloků Jaderné elektrárny Dukovany neovlivní provoz české přenosové soustavy. Preventivní kontrola je načasovaná tak, aby neměla dopad na její bilanci," řekla mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

Podle zástupců firmy ČEZ však část výpadku budou muset nahradit také nákupem ze zahraničí. „Nedostatek elektřiny rozhodně nehrozí, bloky Dukovan budou odstavovány postupně, tak, aby plynule najížděly naše další zdroje. Částečně pokryjeme výrobu z vlastních zdrojů a částečně nákupem elektřiny ze zahraničí," sdělila mluvčí skupiny ČEZ Barbora Půlpánová.

Jakou finanční ztrátu to bude pro ČEZ znamenat, je podle ní zatím předčasné vyčíslovat. „Nevíme, jak dlouho bude odstávka trvat," dodala Půlpánová.

Kontrolu sleduje bedlivě také Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), právě u něj bude ČEZ žádat o prodloužení životnosti dukovanských bloků.

„Součástí naší práce je sledovat i takzvané vybrané systémy na jaderných zařízeních a jejich kvalitu a průkazy o tom, že jsou schopny být v provozu. To se týká i oněch svarů, kde jsou pochybnosti, o tom, že lze prokázat jejich způsobilost k provozu," sdělila předsedkyně SÚJB Dana Drábová.

První blok by měl začít dodávat elektřinu 26. října. Délku právě zahajovaných odstávek ČEZ upřesní.