Přestože úrodu ovoce na zahradách sadařů a zahrádkách pěstitelů letos poznamenala nepřízeň počasí, nemusí být kvalita pálenky nutně horší než v jiných letech. Odhaduje to zkušený zpracovatel ovoce Jiří Smejkal, který provozuje pěstitelskou pálenici U Jiřího ve Stonařově.

Pěstitelské pálenice se právě v tomto období rozjíždějí naplno. Jaká nakonec sezona bude, si ani zkušení majitelé a provozovatelé těchto stále oblíbenějších zpracoven části úrody ze zahrad netroufnou odhadovat.

Přesto už na něco usuzovat lze. Sezona ovoce bude určitě horší než ta minulá. „Loňský rok byl mimořádně vydařený, pro nás ve Stonařově dokonce rekordní za celou dobu existence. Pokud se letos podaří vypálit poloviční objem destilátů ve srovnání s předešlým rokem, budeme to považovat za maximum," říká Jiří Smejkal.

Klíčová bude kvalita kvasu

Letošní úrodu ovoce zkazilo počasí druhé poloviny léta, kdy bylo nadprůměrně chladno a deštivo. „Přitom to zpočátku léta vypadalo velice slibně. Letní ovoce bylo docela kvalitní, kvalita toho podzimního ale kvůli počasí utrpěla," poukazuje na zásadní faktor letošního roku Smejkal. „My tomu říkáme ustřižené ovoce," poukazuje provozovatel pálenice na přelom ve vývoji počasí, které se změnilo v neprospěch vydařené úrody.

Švestky vinou dešťů a vlhka plesnivěly na stromech, ovoce, které nakonec přece jen bylo možné sklidit, postrádá ideální cukernatost i vyzrálost.

Přesto pálenky ročníku 2014 nemusí být nutně horší než v letech kvalitní úrody. „Hodně důležité bude správné naložení ovoce, kvalita kvasu," zdůrazňuje Smejkal. Ledabylost se může vymstít hlavně těm pěstitelům, kteří si nakládají sklizené ovoce sami a kteří se v roce slabší úrody budou snažit zužitkovat i méně kvalitní ovoce.

Jestliže se v kvasu, s nímž pěstitelé přijíždějí do pálenic, naplno projeví nežádoucí procesy jako plíseň či hniloba, výsledný produkt bude poznamenán. „Pokud ale pěstitelé budou postupovat pečlivě nebo přípravu ovoce na kvas svěří nám, odborníkům, mělo se jim to vrátit ve slušné kvalitě," připomíná klíčové pravidlo Smejkal.

Přitom na kvalitě výsledného produktu i na kvalitě výrobního procesu si právě U Jiřího dávají záležet.

V posledních letech ji mimo jiné potvrdilo i několik ocenění, která stonařovská pálenice získala na prestižním olomouckém FloraKoštu, kde pálenky hodnotí špičkoví znalci. Loni v říjnu získaly vzorky ze Stonařova dva diplomy za nejvyšší kvalitu, letos k nim přibylo čestné uznání, když získalo velmi dobré hodnocení pět z osmi vzorků v degustační soutěži.