„Společnosti Tedom tato akvizice umožnila rozšířit řadu jejích produktů. Zejména se však chceme prosadit v Německu s výrobky Tedom, což je v souladu s naší globální strategií," uvedl její generální ředitel Josef Jeleček.

Letos zjara Tedom založil ve Spojených státech společný podnik TTcogen s americkou firmou Tecogen zaměřenou na stejnou produkci. Kogenerační jednotky jsou energeticky úsporná zařízení pro společnou výrobu elektřiny a tepla.

Výrobní a servisní zázemí firmy Schnell Motoren sídlící ve Wangenu převzal Tedom i s téměř 300 zaměstnanci. Schnell je podle Jelečka jednou z nejsilnějších značek pro bioplynové kogenerační jednotky. Používá unikátní technologii, takzvané duální motory. „Jedná se o vznětové motory se zápalnou dávkou kapalného paliva, které se vyznačují vysokou účinností," uvedl.

Tedom se výrobou kogeneračních jednotek zabývá od svého vzniku v roce 1991. Do desítek zemí světa už prodal více než 3500 jednotek s celkovým elektrickým výkonem 910 megawattů. Podnik s ročním obratem kolem dvou miliard korun dosud zaměstnával přes 500 lidí.