Nejvyšší jsou v Praze a na Vysočině. V kraji zelených kopců pak nejhlouběji motoristé sáhnou do peněženky v Třebíči či ve Žďáře nad Sázavou.
„Objel jsem si město a viděl jsem, co se děje třeba u Benziny v Hrotovické ulici. Tam to poskočilo snad nejvíc,“ trochu se zarazil řidič dodávky Vladimír Hanzalík.


Natural 95 zde šoféři včera tankovali litr za 31,20 korun, naftu litr za 30,10 korun. To bylo zdražení o dvě koruny od Nového roku.


U třebíčské „shellky“ byl včera natural za 30,90 korun litr, nafta za 29,80 korun litr. Oproti tomu například v Mohelně se dal natural natankovat za 28,50 a nafta za 27,50 korun.


To, že u nás návštěva benzinky stojí čím dál víc, má podle analytiků několik příčin – domácích i zahraničních.


O korunu dráž


Od 1. ledna se zvýšila spotřební daň uvalená na benzin a motorovou naftu o korunu, o jedno procento se zvýšila i sazba DPH. Rotterdamská burza s pohonnými hmotami zareagovala na chladné počasí v USA a tahanice mezi Ruskem a Běloruskem, při nichž hrozilo omezení dodávek ropy do části Evropy.


„A k tomu ropu pro české spotřebitele zdražuje rovněž oslabující kurz české měny vůči americkému dolaru, od poloviny prosince to dělá zhruba korunu,“ doplnil analytik z PETROLmedia Michal Roškanin. Podtrženo, sečteno, průměrně v týdenním srovnání řidiči tankují o korunu dráž.


Přitom přesně před rokem byl litr benzinu levnější o pět korun, litr nafty pak o korunu. „K dalšímu letošnímu zdražení pohonných hmot by mělo dojít v dubnu, kdy se do benzinu a nafty začne povinně přimíchávat větší množství biopaliv,“ podotkl analytik Roškanin. V prosinci totiž poslanecká sněmovna schválila zvýšení obsahu biolihu v benzinu z dnešních 3,5 na 4,5 procenta a obsahu metylesteru řepkového oleje v naftě ze současných 4,5 na 6,3 procenta.


Jak na zdražující pohonné hmoty reagují podnikatelé? Lubomír Filip z Třebíče provozuje automobilovou nákladní dopravu. „Mám šest náklaďáků. S tím zdražováním nafty je to pořád dokola. Samozřejmě se nás to dotkne, my zdražit ale nemůžeme, je to stále stejná píseň,“ posteskl si Filip.


Soukromý zemědělec Zdeněk Šplíchal z Moravských Budějovic hospodaří s otcem na třech stech hektarech půdy. K současné situaci říká: „My nynější zdražování nafty pocítíme až v dlouhodobějším výhledu. Nyní je pro nás mrtvá sezona, horší to bude o žních. Stále doufáme, že krize ceny pohonných hmot stlačí dolů.“


Podle vedoucího katedry ekonomických studií Vysoké školy polytechnické v Jihlavě Jakuba Novotného se zvýšení cen pohonných hmot promítne do nákladů téměř všech výrobců a poskytovatelů služeb.


„Závisí pak na konkurenčním postavení dané firmy, její cenové strategii a závislosti na dopravě, zda toto zvýšení nákladů promítne do cen svých výrobků a služeb,“ zdůraznil Novotný.

Jak zdražili*

HB: ČEPRO Světlá n. S., Natural 95 z 27,30 Kč na 28,90 Kč, diesel z 26,20 na 27,90 Kč.
JI: PETRA Jihlava, Natural 95 z 25,90 Kč na 26,90 Kč, diesel z 24,90 Kč na 25,50 Kč.
PE: ČEPRO Počátky, Natural 95 z 27,30 Kč na 28,50 Kč, diesel z 26,30 Kč na 27,50 Kč.
TR: BENZINA, Hrotovická ul., TR. Natural 95 z 29,20 Kč na 31,20 Kč, diesel z 28,10 Kč na 30,10 Kč.
ZR: ÖMV u Hamrů nad Sázavou, Natural 95 z 29,40 Kč na 31,40 Kč, diesel z 27,70 Kč na 29,70 Kč.
*příklad za každý okres