Uplynulá zima byla chladnější než ta loňská. Potvrzují to i statistiky společnosti TTS v Třebíči. Podle nich se prodej tepla ve městě meziročně zvýšil o 7 procent. „V Třebíči je to ale zejména zapříčiněno napojením nových odběratelů tepla,“ poznamenal ředitel TTS Richard Horký.

Unikátní je v Třebíči způsob vytápění. Teplo se tam z 90 procent vyrábí z biomasy, o zbytek se starají kogenerační jednotky. Ani přes tuhou zimu se TTS s nedostatkem paliva vypořádávat nemusela. „Na každou topnou sezónu se předzásobíme, takže disponujeme o polovinu větší rezervou, než je průměrná roční spotřeba biomasy,“ podotkl Richard Horký. „Větší spotřeba během letošního ledna a února nám navíc umožní dřívější spuštění nákupu na další topnou sezónu,“ dodal.

Bráfova třída v Třebíči
Oprava Bráfovy třídy potrvá dva roky

Cena tepla je v Třebíči jedna z nejnižších v Česku. Stojí za tím i to, že TTS ekonomicky roste. „Rozšiřujeme rozvody tepla a připojujeme nové zákazníky. Právě aktivní politika prodeje tepla a noví odběratelé jsou předpokladem stabilní ceny tepla do budoucna,“ přislíbil ředitel teplárenské firmy.

V současné době platí Třebíčané za každý gigajoule tepla včetně DPH 491,05 koruny. Navíc nemusejí mít obavy, že by během dubna, případně i chladnějšího května mrzli. „I podle našich zkušeností bude duben měsícem, kdy topit bude potřeba. Jasně to potvrzuje i pranostika: Březen, za kamna vlezem, duben, ještě tam budem,“ usmál se Richard Horký.

Louka na Hrádku, kde má vyrůst přístřešek se stoly a toaletami.
Poprask na Hrádku. Místní nechtějí stavbu se stoly a lavičkami