„Omezovali jsme krmení a na druhou stranu jsme museli hodně provzdušňovat vodu, aby v ní byl dostatek kyslíku," řekl obchodní ředitel Rybářství Kolář, které hospodaří na 150 rybnících v jižních částech Čech, Vysočiny a Moravy, Jaroslav Šimáček.

Taky Rybářství Lipnice, hospodařící na 800 hektarech vodních ploch, z nichž některé jsou na Moravskobudějovicku, potrápil nedostatek vody. Nešlo ale o problém pouze Vysočiny.

S nízkým stavem hladin se museli vyrovnávat i rybáři ve vyhlášenějších rybníkářských oblastech, na Jindřichohradecku a Třeboňsku. „Chybí nám jedna podstatná věc, a to je zdroj vody na sádky. Napouštíme je totiž z našich rybníků a tam se vody skutečně nedostává," poznamenal výrobní ředitel Rybářství Kardašova Řečice Ladislav Štercl.

Rybářství Kolář, které se před časem sloučilo s Rybářstvím Velké Meziříčí, už s výlovy začalo. Alespoň prozatím výrazně podprůměrné množství vylovených ryb nehlásí. „Máme zatím jen opravdu pár rybníků, nejhorší to ale není. Spíš jsme očekávali, že to vzhledem k suchu bude ještě horší," podotkl Jaroslav Šimáček.

Velikost ryb se lišit může

Ryb bude podle něj na vánoční stoly dostatek. „O kvalitě se není potřeba bavit. Množství ryb nebo jejich velikost se lišit může, kvalita ale při správné výživě a prostředí bude vždy perfektní," dodal.

Cenu pro konečného zákazníka nebudou tvořit pouze rybníkáři. Nasadit marži si budou moci také prodejci. František Zimola z Petrovic se k tomu však zatím nechystá. „Kde je voda, tam ryby budou. V nějakých neprůtočných rybnících problémy být mohou, ale neočekávám, že by byl ryb nedostatek a musel bych nějak výrazně zdražovat," odhadoval František Zimola.

On i další prodejci by se tak s cenami za kilo kapra měli i v letošním předvánočním čase pohybovat lehce nad 80 korunami. „Kilo amura jsem loni prodával za 95 korun a u pstruha byla cena 150 korun. Myslím, že to nebude nic výjimečného ani v letošním roce," předeslal František Zimola.