Ušetřena nezůstala ani Farma rodiny Němcovy v Netíně. „Vypadá to, že oproti loňskému roku budou výnosy o dvacet procent nižší. Jestli ale ještě týden pořádně nezaprší, mohou být ztráty ještě větší," řekl František Němec. Podle něj ale není možné se na sucho nějak připravit. To potvrdil třeba Jaroslav Mach z biofarmy v Osové Bítýšce. „Jsme na rozmary počasí prostě úplně odkázaní," řekl farmář.

Meteorologové kromě bouřek z tepla varují před vysokými teplotami a požáry. Týdenní předpověď po přechodu studené fronty je stále ve znamení tropických teplot, ojedinělých přeháněk a bouřek, trvalejší déšť však neuvádí. Zemědělci sice předpovědi počasí pečlivě sledují, ale nic si od nich neslibují.

„Počasí je prostě nevyzpytatelné, a předpovědi jsou hodně lokální. Jestli v Praze prší, není mi to nic platné, když u nás nespadne ani kapka. Dokud nenaprší na pole, je nám to k ničemu," poznamenal František Němec.

Extrémní neúroda se však neočekává, i když Deníkem oslovení zemědělci na Žďársku počítají s tím, že oproti předpokladu budou letos výnosy nižší. „Jsme teprve na začátku žní, takže teď bychom museli spíše hádat. Myslím si však, že zatím není důvod panikařit," okomentoval situaci Václav Špaček, ředitel Okresní agrární komory pro okres Žďár nad Sázavou. Že bude úroda horší, ale očekává.

„Například výnosy ze sklizně některých pícnin, krmení pro přežvýkavce, budou určitě nižší. Dlouhé sucho se nepříznivě projeví i na kvalitě na kukuřici to zřejmě bude znát. Bude se to týkat rovněž brambor, ale nakolik, to se teprve uvidí. Nedostatek obilí však nepředpokládám," uvedl Václav Špaček.

Rovněž podle vyjádření Jana Záhorky, poradce prezidenta Agrární komory České republiky, budou výnosy některých plodin nižší, než se předpokládalo. Přesto ale očekává normální úrodu. „Žně začaly, zatím se ale hojnost úrody obilovin stále špatně odhaduje. Horší než loni, kdy bylo sucho v Jihomoravském kraji, to ale určitě v Česku nebude," řekl Jan Záhorka.

Obavy ze zdražení potravin by lidé mít neměli, na jejich ceny by letošní suché léto nemělo mít výrazný vliv, protože ceny potravin se odvíjejí od situace v celé Evropě.

„Ve střední a v severní části našeho kontinentu je sice nedostatek srážek, ovšem například v přímořských státech není počasí nijak neobvyklé," konstatoval poradce prezidenta Agrární komory České republiky Jan Záhorka. „Cenu potravin navíc z velké části určují rovněž další, nezemědělské faktory," doplnil ještě Záhorka.

Pokud nechtějí pouze čekat a doufat, že přece jenom každou chvíli zaprší, nezbývá pěstitelům nic jiného, než svoje plodiny uměle zavlažovat.

„Květáky nebo saláty a samozřejmě také další zeleninu se snažíme zalévat. Ozimé obiloviny to snad ještě nějak zvládnou. U jarních obilovin ale bude propad nevyhnutelný, a brambory budou rovněž mizerné," zhodnotil biofarmář Jaroslav Mach.