Organizátor ankety časopis Trend, který je obdobou českého časopisu Ekonom, v této souvislosti přinesl rozhovor s generálním ředitelem TTS Group Richardem Horkým. Ředitel Horký v tomto interview vzpomíná na své přátelství se Zbigniewem Kocurem, zakladatelem společnosti Národná energetická. Kocur však předloni tragicky zahynul a jeho děti požádaly o vstup do tohoto podniku, který je v rámci vytápění biomasou jedničkou na celém Slovensku.

Trend se zabývá i dalšími projekty Richarda Horkého včetně přeměny bývalé obuvnické továrny v Třebíči na rezidenční čtvrť nebo rekonstrukcí zámku v Dukovanech, jejž Horký nedávno koupil. „Právě Horkého schopnost naplňovat dlouhodo-bé cíle jak v České republice, tak na Slovensku, cíle, o nichž mnozí skeptici na jejich začátku tvrdili, že jsou nereálné, byly důvodem, proč byla Národná energetická, coby část TTS Group, do této prestižní ankety navržena," oznámilo vedení společnosti TTS v tiskové zprávě.

Národná energetická a TTS

Národná energetická a.s. je mateřskou společností deseti městských tepláren provozujících zdroje na biomasu. Jde o teplárny ve městech Kysucké Nové Město, Trebišov, Velký Krtíš, Revúca, Medzilaborce, Hnúšťa, Tlmače, Žarnovica, Poltár a Hriňová. Tyto teplárny provozují kotle pocházející právě z vývojářského střediska společnosti TTS, která je na Slovensko dodává už jedenáct let. Výše jmenované slovenské teplárny dodávají teplo do 16 000 bytů a také do dalších budov. Ročně vyprodukují v součtu zhruba 580 000 gigajoulů (GJ) tepla a vykazují obrat kolem 20 milionů eur (v přepočtu asi 540 milionů Kč). Národná energetická představuje největší slovenskou síť tepláren na biomasu a patří tam mezi pět největších producentů tepla. Skupina firem TTS patří mezi nejvýznamnější evropské výrobce průmyslových kotlů na biomasu. V Třebíči provozuje teplárenskou soustavu, která využívá biomasu více než z 90 procent. Tato firma ročně prodává zhruba 320 000 GJ tepla a zajišťuje vytápění přibližně 10 000 bytů a dalších komerčních a komunálních budov. Skupina TTS zaměstnává v Česku na 130 lidí a vykazuje roční obrat na úrovni 450 milionů Kč, z toho prodej tepla je 125 milionů Kč, což odpovídá 28 % z celkového ročního obratu.