„Loni byla špatná cena pšenice, proto hledáme a zkoušíme jiné komodity, které bychom na našich volných plochách mohli pěstovat. Kukuřice na zrno už máme hodně, tak to zkoušíme se slunečnicí,“ objasnil důvody předseda hrotovického zemědělského družstva Bohumír Hutař.


Z dalších rostlin vysazují například vojtěšku, luskoviny, ale i trávy na semeno. Podle Hutaře je v současné době cena za tunu slunečnice osm tisíc korun bez daně.


„Proti jiným komoditám tam nejsou tak vysoké náklady,“ nastínil pozitiva.


V Hrotovicích a Dukovanech ji mají


Slunečnicí letos oselo hrotovické zemědělské družstvo na padesát hektarů půdy. „Už před tím jsme pěstovali slunečnici tři roky. Dva roky jsme vynechali a teď jsme se k ní zase vrátili,“ popsal Hutař.


Slunečnice letos kvetla i u Dukovan. „Máme oseto 45,4 hektarů půdy slunečnicí. Pěstujeme ji šestým rokem na semeno, které prodáváme. Slunečnicová semena naši zákazníci a překupníci skupují na lisování oleje a na krmení,“ prozradil jednatel společnosti Seduk Dukovany Josef Macek.


Tvrdí, že slunečnice je v republice už dosti rozšířená, nikoliv však na Třebíčsku.


Podle ředitele Okresní agrární komory Karla Coufala se slunečnice na Třebíčsku pěstuje spíše ojediněle, neboť s dozráváním slunečnicových semen bývají v našich podmínkách často problémy.


V masívnějším měřítku proto lze tuto rostlinu, jejímž původním domovem je Mexiko a Nebraska, spatřit mnohem častěji na polích na Znojemsku a hojně na Kroměřížsku. Jejím velkým nepřítelem jsou mšice a plísně.