"Firmy vyrábí přesné komponenty pro motory, podvozky či převodovky značek DAF, Scania, Paccar, Doosan Bobcat a řadu dalších," zmínil generální ředitel Wikov Industry Antonín Růžička. Wikov tak nově vstupuje do automobilové oblasti. K 1. březnu byly naplněny všechny podmínky kupních smluv a společnosti už jsou součástí skupiny Wikov. „Všechny se zabývají přesným obráběním kovů, což ladí i se zaměřením současných firem Wikovu," řekl Růžička.

Wikov Industry plánuje v krátkodobém horizontu dostavbu výrobní haly v Jemnici a investice do nových strojů. Počítá s dalším rozvojem firem včetně náboru desítek nových zaměstnanců. Půjde především o technické profese, jako jsou obsluha a seřizovači obráběcích center. Generálním ředitelem Detail CZ a Detail Produkt, obou z Žirovnice na Pelhřimovsku, i firmy Detail Plus z Jemnice na Třebíčsku bude od dubna Libor Kuchař. Původní majitelé zůstávají ve vrcholovém vedení.

Celá skupina Wikov Industry, která patří mezi přední světové výrobce průmyslových převodovek, zaměstnává včetně nových akvizic přes tisíc lidí. Její roční tržby přesahují dvě miliardy korun, je trvale v zisku. Skupina se na trhu etabluje od roku 2002. V Česku do ní patří plzeňský Wikov Gear, výrobce průmyslových a rychloběžných převodovek a ozubených kol, hronovský Wikov MGI (průmyslové převodovky, převodovky pro větrnou energetiku a kolejová vozidla), královéhradecký Wikov Wind (výroba kompletních větrných elektráren) a Wikov Sázavan, výrobce částí strojů a dílů. Pro design akonstrukci převodovek využívá skupina svoji zahraniční společnost Orbital2 působící ve Walesu. Všechny firmy ovládá mateřská Wikov Industry, a.s., jejímž vlastníkem je Martin Wichterle.