„Rybník se jmenuje Mlýnský, je to takzvaný komorový rybník. Je soukromý, spravuje ho Rybářství Vysočiny, které na něm hospodaří už dvacet let," sdělil rybář Josef Nikl.

Zvědavcům se v sobotu dopoledne na hrázi v Dolní Krupé naskytla vskutku neobyčejná podívaná. Asi desítka rybářů, stojících až po pás v ledové vodě a bahně, pomalu postupovala směrem ke břehu a naháněla do obrovské sítě ryby všech velikostí.

Podle Nikla se ryby musí nejdřív takzvaně splašit, aby skončily v síti, odkud potom putují už do připravených kádí. „Z rybníka vylovíme pěkných pár desítek metráků ryb. Nejde jenom o kapry. V síti skončí líni, candáti nebo amuři. Asi tak třetina ryb, převážně kaprů, putuje do prodeje na velikonoční stůl například do havlíčkobrodských sádek. Zbývající dvě třetiny půjdou zpět do vody do jiných rybníků, kde se budou spokojeně krmit až do vánočního výlovu, aby nabyli té správné jateční hmotnosti," popsal Josef Nikl další osud v síti se mrskajících šupináčů. Podle Nikla loňský rok, byť bylo sucho a vedro, neměl na přírůstky ryb v Mlýnském rybníce zas tak podstatný vliv. „Pokud jsme o některé ryby přišly, tak za to mohou různí škůdci. Ne kormoráni, ale spíš vydry. A to jak ty čtyřnohé, tak i dvounohé, čímž myslím pytláky," podotkl Nikl.

Milovníci ryb v Havlíčkově Brodě se už teď mohou těšit na tradiční velikonoční šupinatou pochoutku. Pro nedočkavce se konaly rybí hody v Dolní Krupé již v sobotu.

Velikonoce mají již po léta kromě duchovní náplně i svou kulinářskou stránku, ke které ryby neodmyslitelně patří.

Proto se na Havlíčkobrodsku konají tradiční velikonoční výlovy. Loví se jak soukromé rybníky, tak i rybníky obecní. Dříve to býval především kapr, který putoval na sváteční stoly.

Z pohledu našich prapředků to má rovněž svoji historickou logiku, protože po opulentním masopustu, kdy se hojně pilo, jedlo a hodovalo, přicházel přísný půst dovolující pouze konzumaci rybího masa.