Poslanci se dnes pokusí veto přehlasovat. Novela mimo jiné s platností od 1. června požaduje zvýšit podíl biopaliv v benzinu ze současných 3,5% na 4,1% a v naftě ze 4,5% na 6%. Do nafty se přidává metylester řepkového oleje, na pěstování řepky se i letos zaměřilo mnoho zemědělců rovněž z Třebíčska. Jejich názory na případné neschválení novely zákona se různí. Někteří je považují za další těžkou ránu hospodaření, jiní se finančního propadu tolik neobávají.


Na Třebíčsku farmáři řepku vyseli na bezmála 12 tisíc hektarů polí. Podle sdělení Agentury pro zemědělství a venkov Třebíč jde oproti loňsku o dvou až tříprocentní nárůst.


„Máme řepku na 280 hektarech. Kontrakty na sklizeň uzavíráme už dnes. Řepka se ve výkupu drží na nějakých 7,2 tisících korunách za tunu. Letos byly v republice záplavy, to znamená, že některá pole s řepkou skončila pod vodou. Proto si myslím, že cena by se neměla zhoupnout dolů,“ reagoval předseda ZD Dešov František Simandl. On vsází na to, že dnes poslanci veto prezidenta přehlasují.


Předseda ZD Kouty Lubomír Pisk je pesimističtější. „Řepku máme, stejně jako loni, na 150 hektarech. Podle mého, pokud zákon neprojde, bude silně ohrožená výkupní cena. Mohla by jít i pod sedm tisíc za tunu. Jenže Evropská unie po nás navýšení podílu biopaliv požaduje, mohly by hrozit sankce, řepka by se nakoupila jinde. Což by v konečném důsledku poškodilo naše zemědělce,“ poznamenal.


Přijdou o miliony?


Rozladění z prezidentského veta neskrýval ani jeden z obchodních ředitelů Agropodniku, a.s., Jihlava Rastislav Trecák. Jeho podnik je jedním z největších producentů metylesteru řepkového oleje v republice, vyrábí jen okolo 70 tisíc tun ročně. „Doufejme, že bude v poslanecké sněmovně při hlasování přítomen dostatečný počet poslanců. Pokud zákon nevstoupí v platnost, přijdeme o desítky milionů korun. Zatím jsme jeli, jak se říká, na poloviční plyn. Doufali jsme, že produkci navýšíme,“ konstatoval.
Argumenty Václava Klause si přečtěte na webu:
www.trebicskydenik.cz/veto