Inspektoři klubu navštívili v evropských zemích celkem 77 čerpadel a žádné z nich nedostalo známku „výtečně“, avšak v kategorii „velmi dobře“ se na první příčce umístila pumpa Kozlov-Černá studánka na české dálnici D1 na Vysočině.

Na vítězné pumpě Kozlov-Černá studánka inspektoři ocenili téměř vše, počínaje včas umístěným poutačem se značkou pumpy a cenou paliv přes perfektní stav všech zařízení až po vyblýskané toalety. Obchod čerpadla má bohatou nabídku zboží za „velmi výhodné ceny“, k tomu plně bezbariérový přístup.

Vítězné pumpě vytýká jen „průměrnou čistotu“ sedátek na záchodových mísách a neexistenci cedule informující o vzdálenosti k další benzinové pumpě.

Také další dvě testovaná dálniční čerpadla v Česku skončila v první desítce, uvádí na svých stránkách ÖAMTC.

„Celkově je nápadné, že v hodnocení dominují čerpadla ve východní Evropě, zejména v Česku,“ komentuje výsledky agentura APA. Na prvních pět míst test řadí dvě pumpy v Česku, dvě ve Slovinsku a jednu v Chorvatsku.

V Česku byly testovány celkem čtyři pumpy, kromě kozlovské to byly Kladruby jih na D5, Brno-Starý Lískovec na D1 a Nupaky jih na D1.

Nejhorší, přímo odpudivou pumpu rakouští testující našli v Nizozemsku u De Buunderkampu na dálnici A12.