„Kvůli stále probíhajícím jednáním jsme museli termín realizace odložit," potvrdil mluvčí České pošty Matyáš Vitík s tím, že pobočku v Hodově by v budoucnu mohla provozovat obec, ale také jeden z místních soukromníků. V takovém případě se nabízí například prodejna potravin.

Termín změny provozovatele zatím není znám. Před koncem kalendářního roku k ní ale nejspíš nedojde. „Vím o tom a dále jednáme. Poštu se tady budeme snažit udržet, ať už v jakékoli podobě, a lidem zajistit služby, na které jsou zvyklí," dušoval se v té souvislosti hodovský zastupitel Albín Prokop.

Hodov je zatím jedinou obcí na Třebíčsku, kde Česká pošta o změně uvažuje. Po celé republice ale bude takových případů brzy několik set. Během deseti let má z mapy zmizet dva a půl tisíc současných poboček. Provozovat je nově mají s příspěvkem České pošty obce nebo živnostníci jako takzvané Pošty Partner. „Zákazníci nepoznají rozdíl," přislíbil Matyáš Vitík. „Pošta Partner je výhodná například v tom, že provozovatel může stanovit otevírací hodiny podle potřeb lokality," dodal.

Nový provozovatel takové pobočky má od České pošty dostávat fixní částku plus další peníze za úkony, které pro klienty provede. Odměna se bude odvíjet i od počtu otevíracích hodin.

Nařízení vlády

Je však otázkou, zda plánovanou změnou provozovatele neporušuje Česká pošta nařízení vlády, které pochází z července letošního roku. V něm se doslova uvádí, že minimální počet provozoven pro poskytování základních služeb bude činit 3 200. To je číslo, které je shodné se současným počtem standardních poboček České pošty.

Matyáš Vitík změny vysvětlil jako jeden z úkonů, který má státnímu podniku dlouhodobě ušetřit peníze. A ani Ministerstvo vnitra nechápe projekt Pošty Partner jako obejití vládního nařízení. „Česká pošta rušení poboček neplánovala, ale hledala formu, jak při zachování současného rozsahu pobočkové sítě snížit náklady. Projekt Pošta Partner, který je založen na provozování pošt smluvními stranami, je právě tou cestou, jak úspor při zachování počtu poboček dosáhnout," zmínil mluvčí ministerstva Jiří Korbel.

Lidé v Hodově však žijí v nejistotě, a to i přes příslib České pošty o zachování stávajících služeb v obci. „Jsem v Hodově sice jen chalupářem, ale celoročním, a nastálo zde žije syn. Poštu jsme využívali dost. Když jsem potřeboval zaplatit složenku nebo poslat doporučený dopis, měl jsem to blízko. Nevím, proč má k nějakým změnám dojít," řekl Dalibor Hort.

Ani místnímu seniorovi, který si nepřál být jmenován, se plánované změny nezamlouvají. „Myslím, že pošta je tady využívaná dost. Lidé si tam mohou vyzvednout důchod, koupit noviny a tak dále. Doufáme, že se to nezruší," dodal.

O převedení provozu pobočky na jiný subjekt zatím Česká pošta kromě Hodova neuvažuje. „Nicméně se jednáním nebráníme a v budoucnu o přeměnách pošt na Pošty Partner i na Třebíčsku jednat chceme," potvrdil Matyáš Vitík.

Podobně jako v Hodově je dohoda s obcí nebo živnostníkem o provozu pobočky velmi blízko například v Hlubokých Mašůvkách na Znojemsku.

Současně se změnou provozovatele by o práci mohly přijít stovky zaměstnanců České pošty. Co se stane s jednou pracovní silou v případě dohody s obcí nebo některým z místních živnostníků v Hodově, nechtěl Matyáš Vitík předvídat. „Vzhledem k tomu, že zatím nebyla uzavřena jednání s případným budoucím provozovatelem, je tato otázka předčasná a bude se řešit v momentě, kdy bude potvrzené, kdo bude Poštu Partner provozovat," doplnil mluvčí České pošty.