VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pokračují v tradici s vůní chleba

Opatov - V městysu Opatov o pekaře nouze nikdy nebyla. Ještě před válkou jich tu působilo hned několik. Po sametové revoluci v tradici pekařského řemesla pokračovali dva - Miroslav Paulas a Radim Ježek.

20.4.2010
SDÍLEJ:

Miroslav Paulas sortiment rozšiřuje, chleba považuje za stěžejní.Foto: DENÍK/ Eva Bártíková

Pekař Miroslav Paulas začínal v roce 1991 společně s maminkou, strýcem a bratránkem. Navázali na tradice Paulasova dědečka, jenž byl vyhlášeným místním pekařem, než byla jeho firma znárodněna. Dnešní tým Paulasova pekařství tvoří desítka zaměstnanců. Další opatovskou pekařskou firmou je rodinná pekárna Radima Ježka. „Můj otec byl vyučený pekař a v jednadevadesátém roce jsem tu s ním začínal. Vlastně jsem se u něj vyučil,“ popsal. Poté, co jeho otec zemřel, mu kromě manželky Lenky vypomáhá další pracovní síla. Denně upečou stovku bochníků chleba a až 1200 rohlíků a věnečků z rohlíkového těsta.


Proti tomu u Paulasů je objem výroby o hodně větší. „Upečeme za den tak patnáct set chlebů. Chleba je pořád náš stěžejní výrobek. Používáme tradiční metody z kvasu, což je náročnější na výrobu. Kvas se musí neustále denně přidělávat podle potřeby,“ líčil Miroslav Paulas. „Vyrábíme tak třicet druhů pečiva - velký a malý chleba, tmavé chlebové kostky, veky, celozrnné pečivo, vánočky, makovky,“ vyjmenoval namátkou. Nejžhavější Pulasovou novinkou jsou koláče plněné uvnitř tvarohem a navrchu zdobené povidlím a drobenkou. „Pečeme je už přes měsíc. Ale neděláme je často, nemáme na to prostor,“ zmínil.


Pekařina je řehole


Nakynuté chlebové těsto se vyklopí z pedigových ošatek na pekařskou lopatu s níž se „sází“ do rozpálené pece. Tam se peče půl hodiny nejprve při větší teplotě, pak se vyndává a potírá vodou a opět rychle „sází,“ dopéci na další půlhodinku do prostor pece s menší teplotou. Pekaři tak mají pěkný tělocvik. U Paulasů chodí pekaři do práce večer na sedmou a střídají se s druhou směnou ve tři hodiny ráno. „Za den projde našim pekařům kolem 1500 kg těsta,“ řekl Paulas. Že je pekařina tvrdá řehole, potvrzuje i pekař Ježek: „V jedenáct večer už mícháme finální chlebové těsto a o půlnoci začínáme válet a děláme až do šesti do rána. Pak se jdeme chvilku vyspat. V jednu odpoledne jdeme zamíchat první kvas, ve čtyři druhý kvas a v osm třetí kvas a tak to jde pořád dokola.“


Krize dolehla i na pekaře


Od loňského podzimu si řada pekařů naříkala na snížený odbyt. Stejného názoru jsou opatovští pekaři. „Výroba šla už loni na podzim trošku dolů. Je to znát. Lidi kupují trošku míň. Zkusíme jim časem nabídnout ještě přece jen něco dalšího, nějaké celozrnné pečivo. Druhů pečiva je dnes všude v obchodech hodně, kamkoliv se podíváte a konkurence je veliká. Velkopekárny vás smetou, kdykoliv se jim zachce. Dají nízkou cenu a je to,“ uvažoval Radim Ježek. „Menší odbyt si vysvětluji i tím, že lidé teď už víc zvažují, kolik pečiva koupit, aby jej zbytečně nevyhazovali,“ zamyslel se Miroslav Paulas.


Na slevy v obchodních řetězcích reagoval: „Náklady na pečivo jsou rozhodně větší, než za jaké jej mnohdy v supermarketech prodávají. Tomu se nedá konkurovat a dovolit si to může jen ten obchod, který o to pak zvýší ceny u jiných výrobků. Bohužel s takovou deformací cen nemůžeme nic dělat.“ Kromě rostoucích nákladů na energie dnes oba pekaře tíží i starosti s modernizací, chleba pečou v původních pecích, s nimiž začínali. U Paulasů mají i speciální pec na jemné pečivo.


Na tradiční výrobu nedají dopustit


Není chleba jako chleba, potvrdí každý, kdo ochutnal chléb pečený tradiční metodou z kvasu. „Kdo je zvyklý na klasický kvasový chleba, jenž je tužší než z kvasových přípravků, tak si ten druhý chleba asi jen těžko oblíbí. Tu chuť kvasovými přípravky nikdy nelze docílit,“ namítal Paulas. Téhož mínění je i pekař Ježek: „Pytlíky sušeného kvasu vám chlebové těsto, jak já říkám, „nablázní“, stejně jako prášek do pečiva. Žádné pracné vedení kvasu. Jenže je to samá chemie a už druhý den se vám ten chleba drolí. Střídka odpadá od kůrky. S tím bych se už nikde tady neuchytil.“ Podle něj je v pečení chleba důležitý i poměr pšeničné a žitné mouky. „Když se dá víc pšeničné mouky, tak se chleba víc drolí, když je více žitný, vydrží déle a je vláčnější.“


Do pekařiny se hrne málokdo


Oba opatovští pekaři se vzájemně znají a tvrdí, že si nekonkurují. Konkurence odjinud je podle nich daleko větší, než bývala kdysi. „Pekařů dříve tolik nebývalo. Dnes už dováží i do vesnic pekaři z různých koutů. Je to složitější a musíme se snažit,“ tvrdil Paulas. Jeho dcera je zatím v základní škole, ve firmě pracuje synovec, vyučený pekař. „Zatím nevím, kdo firmu povede dál,“ dumal. Obdobnými myšlenkami se netají pekař Ježek: „Syn pekařinu dělat nechce, když tu otročinu vidí už od dětství. Zatím nevím, jak to tu bude do budoucna.“

Autor: Eva Bártíková

20.4.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nové elektronické označníky na zastávkách na Komenského náměstí.
5

VIDEO: Nové označníky ukazují skutečný příjezd autobusů

Vánoční trhy na Staroměstském náměstí v Praze.
16

Kam na nejlepší svařák. A za kolik?

AKTUALIZOVÁNO

V Jihlavě měl vraždit bývalý partner oběti. Zřejmě je také po smrti

Jihlava - Celá Jihlava je na nohách. Všechny zajímá páteční vražda jednasedmdesátileté ženy, ke které došlo na Bedřichově. Podle informací policie by mohl být vrahem ze Slavíčkovy ulice bývalý partner oběti. Ten už je zřejmě také po smrti. Policisté se obracejí na veřejnost, o spolupráci prosí i svědky tragické události a taxikáře.

Paní Jarmile se splnilo vánoční přání. Setkala se s papežem Františkem

Třebíč - Paní Jarmila Vrzáčková z třebíčského domova pro seniory dostala ten nejkrásnější vánoční dárek. Setkala se s papežem Františkem. Svatý otec ji při generální audienci v aule Pavla VI. ve Vatikánu dokonce objal, požehnal jí a daroval jí růženec.

AUTOMIX.CZ

Víte, co je černý led? Poradíme, jak ho poznat a jak se s ním vypořádat

Ze všech zimních nástrah na motoristy (a vlastně obecně na všechny), je jednou z nejhorších takzvaný „černý led“. Ten je totiž skoro nerozpoznatelný, ale strašlivě kluzký, což může způsobit velkou spoustu nemilých situací. Znáte taková ta videa, kdy se auta se zabržděnými koly nekontrolovaně kloužou jako saně? Tak přesně to umí černý led.

Město ustoupilo, na platy řidičů peníze dá

Třebíč – Zdá se, že hrozící stávka řidičů městské autobusové dopravy v Třebíči (MAD) je zažehnána. Vedení města totiž ustoupilo tlaku šoférů i jejich zaměstnavatele, koncernu Icom transport, a uvolní částku 200 tisíc euro na dorovnání mezd.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT