„Zpožděné jarní práce budou mít dopad na celkovou ekonomiku zemědělství," řekl prezident Agrární komory ČR a senátor Jan Veleba z Velkého Meziříčí. Podle něj budou mít zemědělci skluz přibližně měsíc oproti normálu, což je dost pozdní začátek, jak podotkl.

„Mysleli jsme si, že (jaro poznámka redakce) přijde s velkou oblevou asi před měsícem, a na pole jsme dali regenerační hnojivo. Teď to vypadá, že zabere možná jen ze čtyřiceti nebo padesáti procent," poznamenal Antonín Novák, jednatel družstva Liber, které hospodaří na Třebíčsku. Novák má obavy, že dlouhá zima se může podepsat na výnosu i na délce žní. „Jarní setbu jsme měli loni hotovou 20. března, takže nějaký vliv to mít může. Je ale zatím předčasné říkat, jaké škody budou a zda vůbec budou. U ozimů zase nevíme, co je pod sněhem. Pokud led, tak by to problém být mohl," upozornil jednatel Novák.

„Momentálně záleží na tom, kdy se oteplí a jaký nástup jara bude. Lepší by byl postupný, protože přechod ze zimy rovnou do léta dobrý není," uvedl ředitel Okresní agrární komory ve Žďáře nad Sázavou Václav Špaček.

Záleží na počasí

Deníkem oslovení odborníci na zemědělství se naopak nedomnívají, že by letošní počasí mělo mít vliv na úrodu brambor. „Podobné podmínky, jako jsou letos, jsme v historii už párkrát zažili a úroda byla přesto krásná," řekl Vladimír Zeman, ředitel havlíčkobrodské společnosti Amylon, která působí v potravinářském a škrobárenském průmyslu. Ani mléko či hovězí maso by dle zemědělců kvůli delší zimě nemělo podražit.

Jiná situace ale může nastat u obilnin. U nich by výkupní ceny vzrůst mohly, kdyby nepříznivé počasí trvalo i v průběhu pěstební sezony. Dopad by to pak mělo také na samotné pekárenské výrobky. „Pokud by opravdu nastala situace, že se úroda nevydaří a suroviny podraží, budeme nuceni pečivo zdražovat i my," uvedl předseda představenstva jihlavské průmyslové Pekárny a cukrárny Lapek Stanislav Křemen. „Kdyby to (zdražení obilí poznámka redakce) bylo o víc než pět procent, asi bychom se nutnosti zvýšení cen našich výrobků nevyhnuli," nastínil Josef Částka z Pekařství Řečice na Žďársku. „Ale toto zdražování by určitě nebylo nijak výrazné, jednalo by se řádově o haléře," odhadl Karel Dolejší starší z Pekařství U Dolejších ve Větrném Jeníkově na Jihlavsku.

Na takovou situaci by reagovali rovněž obchodníci. „Kdyby cena pečiva šla nahoru, budeme to muset zohlednit v cenách. Zdražují ale všechny vstupy, a tak nám stejně nic jiného nezbude," prohlásil Pavel Chytka ze Žďáru nad Sázavou. Drobní prodejci by však v mnoha případech nejprve čekali, jestli bude s cenami hýbat i jejich hlavní konkurence, a to řetězce. Ty mimo oficiální vyjádření přiznávají, že pokud zdraží pekaři, částečně se to projeví také na konečných cenách pečiva v obchodech.