Díky tomu bude hodně práce i v moštárnách. Svou úrodu už na zahrádce sčítá i Václav Rákos z Vlásenice u Pelhřimova. „V létě nebyla vláha a plody jsou přešlé suchem, proto jsou trochu menší. Navíc už opadávají, na stromech jich tudíž moc nezbude. My je ale sesbíráme a manželka z nich udělá třeba knedlíky a koláče, něco se i zavaří, ze švestek budou třeba povidla," vylíčil Rákos.

Je zřejmé, že tropické letní teploty se na ovoci podepsaly. To, že jsou plody menší, se sice může ukázat třeba při pečení koláčů nebo zavařování, nemá to ale žádný vliv na destilaci.

„Horké léto ovoci neuškodilo. Naopak. Bude v něm dostatek cukru, což je pro pálení nejdůležitější," vysvětlila Zuzana Šůrová z Pěstitelské pálenice v Senožatech.

Ovoce zažilo hodně slunečných dní. Sezona bude tedy vydařená. „Sezona teprve začíná, ale zřejmě bude dobrá. Je to vidět, už když jede člověk po kraji," potvrdila Jana Kunstová z Lihovaru Dvořiště u Obrataně.

Nejoblíbenějším ovocem pro pálení jsou na Pelhřimovsku jablka. „Například z letních jablek bude tuto sezonu možná výtěžek slabší, ale pro podzimní druhy jsou současné podmínky ideální. Po horkém létě teď několik dní pršelo. A potřebovaly by ještě tak dva týdny babího léta, které by měly v nejbližší době přijít," uvedla Šůrová.

Oblíbené jsou ale i pálenky z řady dalších druhů ovoce. „Letos bylo také hodně třešní," dodala Kunstová.

Do Senožat zase podle Šůrové lidé dovezli kromě jablek i velké množství hrušek. „Teď už se začínají vozit i švestky. Blumy a švestky se ale budou pálit až v zimě, protože ty kvasí šest až osm týdnů a mohou i delší dobu stát," komentovala Šůrová.
Zájem o pálenky přímo z palíren a lihovarů se v poslední době zvyšuje. „Nedokážu říct, zda je to následkem metanolové aféry, ale lidé se nad tím zamýšlejí. Stejně jako teď více přemýšlejí o tom, co jedí, přemýšlejí i o tom, co pijí," přemítala Kunstová.

Kromě pálenek se z ovoce, zejména pak z jablek, na Pelhřimovsku dělá také mošt. Podle předsedy Českého zahrádkářského svazu Pelhřimov Josefa Boušky se na ovoci letos podepsala nejen sucha, ale také hmyz. Ani jeden z těchto faktů však moštování nebrání.

„Sezona bude dobrá. Konkrétně jablek je opravdu hodně. I když jsou menší a často bývají červivá, při moštování to nevadí," vysvětlil předseda Českého zahrádkářského svazu Pelhřimov a dodal, že jablečný mošt je na Pelhřimovsku oblíbenou podzimní pochutinou.

Karolína Hovorková