VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Pivovarům se daří. Rostou do šířky i do počtu

Vysočina,Třebíčsko - Přestože na Vysočině neleží ani jedna chmelnice a nijak zvlášť se zde nedaří ani sladovnickému ječmeni, získává podhorský region stále větší zvuk mezi konzumenty piva. Zavedené pivovary zvyšují objem výroby i sortiment a vedle nich rostou další.

11.7.2015
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK/Hynek Dlouhý

„Už v srpnu nabídneme spotřebitelům náš Novoříšský klášterní ležák. Bude to poctivé pivo plzeňského typu," říká Ladislav Pospíchal, který stojí spolu s rodinou za vznikem nového pivovaru v Hladově na Jihlavsku.

Zcela nový provoz vzniká poblíž mezinárodní silnice Jihlava Znojmo Vídeň a má ambice výrazně promluvit do situace na trhu s pivem. „Počáteční roční kapacita bude kolem pěti tisíc hektolitrů piva, výhledově by to mohlo být až osmáct tisíc hektolitrů," řekl Pospíchal. „Jednáme s restauracemi, v Jihlavě připravujeme vlastní pivotéku, odběratele máme domluvené i v Rakousku," doplnil Pospíchal.

Export se daří i největšímu pivovaru v kraji humpoleckému Bernardu. Humpolečtí se již před léty rozhodli, že se nebudou podbízet cenou, ale budou značku budovat jako prémiovou. V loňském roce uvařil pivovar v centru města rekordních 265 tisíc hektolitrů piva, letošní výhled je ještě o patnáct procent vyšší. Letos třeba firma za třicet milionů rozšířila o pětinu kapacitu kvasných nádrží.

Bernard se jako jeden z prvních velkých výrobců pustil také do speciálů, obvykle vyhrazených spíše minipivovarům. Už tradiční je u Bernarda nabídka kvasnicových piv. „Je ale třeba rozlišovat mezi nefiltrovanými a kvasnicovými pivy. Nefiltrované se stáčí přímo do sudu, kvasnicové se filtruje a přidávají se do něj nové živé kvasnice," vysvětlil mluvčí pivovaru Zdeněk Mikulášek.

Pod hlavičkou Pivovarů Lobkovicz před časem pookřál i pivovar v Jihlavě. Ke své vlajkové lodi, jedenáctistupňovému ležáku Ježek, a dalším zavedeným pivům přidal před měsícem i polotmavý speciál Perkmistr. „Je to odkaz na historii dolování stříbra v Jihlavě. Stupňovitost 12,40 navíc vystihuje fakt, že v roce 1240 začala nejslavnější éra jihlavského dolování," popsal sládek Richard Procházka.

Více piva vyrábí každým rokem i nejmenší ze čtyř historicky zavedených velkých pivovarů v kraji pelhřimovský Poutník. Ten si oproti konkurenci po většinu roku vystačí jen s výčepním pivem a dvanáctkou. Ležák Poutník se totiž mnohde stal hitem a například v Brně se dostal na pozici jednoho z nejčastěji čepovaných piv. „Na Moravě, a zejména v Brně, je pivo Poutník stále více žádané," potvrdil Miroslav Kerouš, ředitel družstva DUP, které pivovar vlastní.

Přestože velké pivovary přicházejí i se specialitami, většinu neobvyklých piv najdou konzumenti v nabídce minipivovarů. Jen za uplynulý rok se jejich počet v zemi zvýšil o více než čtvrtinu na na necelé tři stovky.

„Ukazuje se , že ačkoli je podíl minipivovarů na celkové produkci piva jen asi půl druhého procenta, v přímé konkurenci chuti a zájmu spotřebitelů minipivovary jasně vítězí," říká Michal Pyšík z minipivovaru Richard v Račíně na Žďársku.

Spolu s pivovarem v Centru Eden v Bystřici nad Pernštejnem je Richard nejmladším minipivovarem v kraji. První pivo uvařili v Račíně letos v lednu, nyní už mají patnáct odběratelů. „Mohlo by jich být i více, ale je mnoho hospod, které jsou v područí velkých pivovarů," dodal Pyšík.

Vladislavský Heřman

Dalším z velmi mladých minipovovarů je rodinný pivovar Heřman z Vladislavi na Třebíčsku. „Ohlasy konzumentů jsou velmi kladné. Fungujeme rok a dodáváme do hospod třeba i v Jihlavě a v Třebíči," řekl spolumajitel Petr Heřman.

Naopak jedním z průkopníků vaření piva v malém je Milan Kozlíček, který začal v Horních Dubenkách na Jihlavsku vařit před deseti lety. „Nemůžeme si dovolit jakékoli kompromisy, za kvalitu piva odpovídám jen já sám. Vyrábíme klasickým postupem z bavorského sladu a českého chmele za dodržení bavorského zákona o čistotě piva," vysvětlil Kozlíček.

Podle Martina Povýšila, který provozuje minipivovar Ruprenz v Uhřínovicích na Jihlavsku, je v poslední době mezi novými pivovarníky stále více byznysmenů. „Pivovary rostou jako houby po dešti. Dříve to byla srdeční záležitost, nyní jde víc o zisk. Lidé, kteří stavěli vloni bioplynky a předloni solární elektrárny, si nyní kupují pivovary," soudí.

Sám Povýšil se k registrovanému minipivovaru propracoval po letech vaření v kuchyni. Kromě piva jej svým způsobem proslavil i unikátní pivní automat, díky němuž se před časem dostal i na stránky novin v zámoří či na jižní polokouli.

Podle Milana Kopačky, provozovatele pivovárku Kokeš v Kamenici nad Lipou, potřebují lidé čas, aby si na speciality zvykli. Stejně tak je důležitá stálá kvalita. „Náš pivovárek je malinký a rukodělný, ale chystáme modernizaci varny. Podstatné ale bude, aby to naši věrní konzumenti pokud možno nepoznali," říká.

Všichni provozovatelé minipivovarů se shodují, že jejich konzumenti chtějí mít z piva zážitek. Mnozí proto nabízejí také možnost podílet se na vaření piva nebo alespoň exkurze. „Naším pivovarem projde ročně asi tisíc lidí," popsal František Marek, správce majetku klášterního pivovaru v Želivě na Pelhřimovsku. Želivští řeholníci navíc chtějí desetkrát zvýšit kapacitu pivovaru a napřesrok otevřou také klášterní restauraci.

Další cestou k neobvyklým pivním zážitkům mohou být také takzvané létající pivovary. Nadšenci bez vlastní technologie si nechávají vařit pivo dle své receptury někde jinde. Například na Žďársku tak v poslední době zamířila do hospod piva Mazaný lišák, Žďárský pecivál či Zhořecký dacan. „My se ale varu osobně účastníme, takže lze říci, že pivo i sami vaříme," říká Jiří Moučka, jeden z nadšenců stojících za pivem Mazaný lišák.

Autor: Stanislav Caha

11.7.2015 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

SERVIS

annonce-logo

Nabídky práce

+ Podat inzerát

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Technik20 000 Kč

Technici kontroly kvality, laboranti v ostatních průmyslových oborech TECHNICKÁ KONTROLA A RUČNÍ DOKONČOVÁNÍ STROJÍRENSKÝCH DÍLŮ. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Práce ve dvousměnném provozu od pondělí do pátku., Náplň práce:, o Obsluha souřadnicového měřícího stroje Mitutoyo, o Mezioperační a výstupní kontrola strojírenských dílů, o Ruční dokončování strojírenských dílů, Požadavky:, o Samostatnost, o Zodpovědnost, o Orientace ve strojírenských výkresech, o Předchozí zkušenost ve strojírenské výrobě na stejné nebo podobné pozici podmínkou.. Pracoviště: Hiatus cz, s.r.o., Petrovická, č.p. 101, 675 21 Okříšky. Informace: Martin Nekuda, +420 724 175 532.

Technika a elektrotechnika - Technika a elektrotechnika Seřizovač20 000 Kč

Seřizovači a obsluha konvenčních strojů na vrtání SEŘIZOVÁNÍ A OBSLUHA VERTIKÁLNÍHO FRÉZOVACÍHO CENTRA. Požadované vzdělání: základní + praktická škola. Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 20000 kč, mzda max. 30000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Náplň práce:, " Seřizování a obsluha vertikálního frézovacího centra s řídícím systémem Heidenhain, " Malosériová a kusová výroba přesných strojírenských dílů, Požadavky:, " Předchozí zkušenost ve strojírenské výrobě na stejné nebo podobné pozici podmínkou, " Ochota učit se novým věcem, " Samostatnost, zodpovědnost, spolehlivost. Pracoviště: Hiatus cz, s.r.o., Petrovická, č.p. 101, 675 21 Okříšky. Informace: Martin Nekuda, +420 724 175 532.

Doprava a logistika - Doprava a logistika Řidič zemního stroje30 000 Kč

Obsluha zemních a příbuzných strojů STROJNÍK - BAGRISTA. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Neurčeno, úvazek: . Mzda min. 30000 kč, mzda max. 40000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Platný strojnický průkaz na pásová rýpadla,, firemní osobní automobil, Místo výkonu práce: okolí Třebíče. Pracoviště: Pavkar s.r.o., Popovická, č.p. 1183, 675 51 Jaroměřice nad Rokytnou. Informace: Pavel Kuba, +420 605 365 934.

Služby - Služby Uklízeč, uklízečka13 000 Kč

Uklízeči a pomocníci v domácnostech, hotelích, administrativních, průmyslových a jiných objektech ÚKLIDOVÉ PRÁCE, VÝPOMOC V KUCHYNI. Požadované vzdělání: střední odborné (vyučen). Dvousměnný provoz, úvazek: . Mzda min. 13000 kč, mzda max. 16000 kč. Volných pracovních míst: 1. Poznámka: Požadujeme: splehlivost, samostatnost, minutková a hotová jídla, mít chuť se učit novým věcem. Pracoviště: Dajpr s.r.o. - pracoviště penzion grasel, nové syrovice, 675 41 Nové Syrovice. Informace: Jana Šindelářová, +420 775 704 708.

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Policie. Ilustrační foto.

Šel po kůži, ukradl 13 žíněnek a kusy švédských beden

Ilustrační foto.

Dva hokejoví fanoušci se opili tak, že je nevpustili na stadion

GDPR: Nutná ochrana dat nebo likvidační strašák?

Vysočina - GDPR je nařízením Evropského parlamentu a Rady EU. Má zlepšit způsoby uchovávání dat a nakládání s nimi. Novinka postihne skutečně každého. Nařízení, které schválila Evropská unie, u nás začne platit 25. května. Správci a zřizovatelé budou muset dokládat, jak svěřená data chrání. Sankce za porušení nařízení mají být likvidační.

Na trati Okříšky - Znojmo bude výluka

Třebíčsko, Znojemsko – Cestující, kteří obvykle jezdívají vlakem z Moravských Budějovic směr Znojmo, se v pondělí 26. února musejí připravit na komplikace.

Kvůli opravě přejezdu si náklaďáky zajedou desítky kilometrů

Kralice nad Oslavou – Od pondělí 26. února začíná v Kralicích nad Oslavou oprava železničního přejezdu na krajské silnici II/392. Potrvá do 20. dubna tohoto roku. Kvůli tomu musejí řidiči počítat s objízdnou trasou.

OBRAZEM: Jak jsme žili s povodněmi v židovské čtvrti

Třebíč /SERIÁL – JAK JSME ŽILI V ČESKOSLOVENSKU/ – Díky své poloze v údolí řeky Jihlavy patří k historii Třebíče neodmyslitelně také opakující se záplavy.

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT