„Platby pro prvních dvacet žadatelů zatím v celkové výši přibližně dva miliony korun je možné odeslat díky rychlé administraci ze strany domácností. Ve většině případů jde o proplacení osazení kombinovaných kotlů bez nutnosti mikroopatření," uvedl radní Kraje Vysočina pro oblast životního prostředí a zemědělství Zdeněk Chlád (ČSSD).

V Kraji Vysočina dosáhlo na první kotlíkové dotace celkem 2 050 žadatelů. 
V řádném termínu smlouvu podepsalo devětadevadesát procent z nich.

V současné době má tým krajských administrátorů provedenou formální kontrolu všech schválených žádostí a dokončeno je i kolečko podpisové agendy. Vygenerován je také vzorek pěti procent žadatelů. Minimálně u nich proběhne kontrola také fyzicky.

„O fyzické kontrole přímo u instalovaného kotle jsou konkrétní domácnosti předem informovány. První kontroly byly absolvovány na přelomu června a července a předcházely právě připravovaným platbám," informoval Zdeněk Chlád. Doplnil, že všichni kontrolovaní příjemci kontrolou prošli bez problémů.

O Kotlíkovou dotaci žádala Kraj Vysočina také Jaroslava Novotná z Jihlavy. 
„S vyplněním žádosti mi pomohl syn, takže to šlo celkem hladce, a měli jsme všechno v pořádku. Na peníze zatím čekáme. Toho, 
že by na nás přišla kontrola, se nebojím, vyplnili jsme všechno poctivě," uvedla Novotná.

Cílem dotačního titulu 
je snížení emisí z lokálního vytápění domácností na Vysočině prostřednictvím výměny stávajících kotlů 
na pevná paliva s ručním přikládáním v rodinných domech za nové nízkoemisní zdroje.

Lidé mohou vyměnit svůj stávající kotel na pevná paliva s ručním přikládáním, 
a to za kotle na pevná paliva, plynové kondenzační kotle a tepelná čerpadla. Instalace nového zdroje vytápění může být spojena také s instalací solárně termických soustav pro přitápění nebo přípravu teplé vody a takzvanými mikro energetickými opatřeními.

Na Vysočině se Kotlíkové dotace rozdělují poprvé 
v historii právě letos.