Vzhledem k úrodě na okolních zahrádkách ale jejich provozovatelé v některých místech kraje očekávají, že zákazníci přivezou dost švestek na slivovici. Celní úřad pro Kraj Vysočina nyní na svém území eviduje 51 pálenic, počet se v posledních letech výrazněji nemění.

Pro pálenici ve Stonařově na Jihlavsku byla rekordní minulá výrobní kampaň ukončená k letošnímu 30. červnu. Proti loňsku je letos ovoce v tomto území méně, což se týká hlavně třešní, jablek a hrušek, řekl Jiří Smejkal z pálenice. Ovoce zatím mělo i nižší obsah cukru než po loňských vedrech, i když díky nynějšímu teplému konci léta by dozrávající plody měly ještě sládnout. Blum a švestek by v okolí pálenice mělo být dost. „Stromy se začínají modrat, takže to po stránce švestek to vypadá dobře," řekl Smejkal.

Podobně hodnotí úrodu na zahrádkách Roman Koudela z Polenské palírny. „Nebude to takové jako loni a předloni, co se týče jablek. Švestek je víc," řekl. Podle Josefa Růžičky z pálenice v Krnčicích na Třebíčsku škodí ovocným stromům v okolí sucho a ovoce tam je podstatně méně než vloni. „Švestky sesychají. Teď to dozrává a není to zrovna ono," uvedl.

Provozovatel pálenice v Dobešově na Pelhřimovsku Ladislav Novotný si zatím na letošní sezonu nestěžuje. „Dosud jsme toho udělali jako ostatní roky," řekl. Lidé přinášeli kvas z třešní, hrušek, letních jablek, ale také z rybízu a meruněk.

Za vypálení litru pálenky s padesátiprocentním obsahem alkoholu z vlastního ovoce lidé v Kraji Vysočina platí zhruba mezi 120 a 140 korunami, cena se může lišit i podle nabízených služeb.

Podle údajů celního úřadu vyrobily pálenice na Vysočině během minulé kampaně ukončené letos v červnu dohromady 218 149 litrů stoprocentního alkoholu, o sezonu dříve jejich roční produkce v součtu činila 167 494 litrů.

Při kontrolách pálenic na Vysočině celníci nenašli závažnější prohřešky. Pochybení byla podle mluvčí úřadu Hany Semorádové zjištěna spíš u lidí, kteří do pálenice přiváželi ovoce. Někteří pěstitelé si nechali z jedné sklizně vyrobit více než 30 litrů čistého alkoholu, což je množství, které si mohou dle zákona nechat vypálit za sníženou sazbu daně.