Předcházela tomu ostrá kritika, která se neobešla bez osobních střetů. Týkalo se to diskuse mezi opozičním zastupitelem Ivo Matouškem (Změna! Rozhodnete?) a starostou Vladimírem Měrkou (SNK).

Matouškovi se nelíbilo, že radnice až příliš lpí na dotacích, dává přednost projektům, na které je může získat, před těmi, jež prý Náměšť potřebuje více. „Řeší se tělocvična u základní školy Komenského, která má tři sta dětí. Je ostudou města, že ji ještě nemá. Teď se vybuduje a zase se tím supluje sportovní hala, která tady taky není a bude se odkládat," upozornil Ivo Matoušek.

Cesta do pekel

„Dotace jsou cestou do pekel. Mám za to, že to, co se staví s dotací, je pro město ve výsledku stejně nákladné jako bez dotací. Kdyby město v minulosti nepostavilo zimní stadion za vlastní, tak by tady do dneška nebyl. Stejně tak parcely na novou výstavbu," řekl.

Starosta Měrka připustil, že by byl raději, kdyby peníze z grantů byly součástí běžných příjmů měst, nesouhlasil ale s tím, že dotace jsou vždy kontraproduktivní. „Vzhledem k ekonomickým kvalitám pana Matouška bych mu doporučoval, aby se do minulých rozpočtů podíval a viděl by, s jakými náklady byly investiční akce předpokládány a jaký pak byl skutečný podíl financování města. Třeba první část nábřežní cyklostezky byla odhadnuta na více než čtyři miliony, nakonec vyšla na 2,9 milionu a z toho 2,2 milionu jsme získali jako dotaci," připomněl náměšťský starosta.

Radní Jaroslav Hrubý (KDU-ČSL) doplnil, že město nesmí dotační tituly přehlížet. „Není možné stanovit si prioritu, do které půjdeme s tím, že to město bude stát sto procent nákladů, když se v příštím roce objeví dotace, díky které by to město stálo polovičku. To bychom se asi nechovali úplně nejlépe," řekl Jaroslav Hrubý.

Některým zastupitelům se při jednání nad rozpočtem nezamlouvaly i jiné věci. Luboš Pulkrábek (Volba pro Náměšť) upozornil, že příspěvek pro tělovýchovnou jednotou bude stejný jako letos. Přitom počet dětí v členské základně se zvýšil o více než sto procent.