„V obou českých jaderných elektrárnách, tedy v Temelíně i v Dukovanech, jsme rozložili prověrky na etapy, abychom nepřehltili Národní bezpečnostní úřad,“ poznamenal Bohdan Zronek, šéf divize jaderná energetika v polostátní společnosti ČEZ, která elektrárny provozuje.

Jak uvedl na setkání s novináři toto úterý, nyní má prověrky hotové dohromady 800 lidí v obou provozech. „Zatím všichni prošli,“ prohlásil Zronek. Další stovky pracovníků prověrky čekají.

Erik Tabery
V Béčku bude beseda s Erikem Taberym

Do přesně definovaných prostor jaderné elektrárny podle atomového zákona od roku 2020 smějí vstoupit bez doprovodu právě jen zaměstnanci s bezpečnostní prověrkou. Týkat se to bude rovněž lidí z dodavatelských firem. „U nás třeba musí mít prověrku i člověk, který nosí operátorům na blokovou dozornu jídlo,“ uvedl ředitel dukovanské elektrárny Miloš Štěpanovský.

Podle jeho slov jsou vyžadovány dva nižší ze tří stupňů – na důvěrné a tajné. Na přísně tajné nikdo prověřován není.

Takový člověk například musí mít čistý trestní rejstřík, nesmí mít neúměrné majetkové poměry ve srovnání s tím, kolik si prokazatelně vydělal, nesmí mít podivné kontakty. „Že se daří prověrky udělovat, je dáno zřejmě už předvýběrem pracovníků pro elektrárny. Absolvují vstupní psychotesty, nesmějí být trestáni,“ myslí si Bohdan Zronek.

Jaký je plat?

Dukovanská elektrárna prochází generační obměnou. V letošním roce by měla přijmout přibližně 120 lidí. Kolik si lze v tomto provozu průměrně vydělat? To ČEZ oficiálně nezveřejňuje. V minulosti se objevilo číslo okolo 50 tisíc korun. „To už je minulost,“ reagoval Štěpanovský. Číslo neupřesnil.

Na dotaz, kolik si alespoň přibližně může vydělat nejvyšší technická profese, tedy operátor, odpověděl, že v tomto pracovním zařazení jsou různé stupně. Od nejnižší po nejvyšší pozice. Odborníci, které si elektrárna pro tuto práci vychová, jsou pak podle Štěpanovského svými výkony srovnatelní se schopnostmi pilota či řídícího letového provozu. Tomu odpovídá plat.

Česká jaderná energetika se v současnosti vyrovnává s trendem, kdy v Evropské unii existuje tlak, nepodporovat nové jaderné zdroje. Je to reakce na fukušimskou havárii. Na druhou stranu stále převažuje počet států, které jaderné elektrárny provozují, nad těmi „nejadernými“. Energetický mix, tedy skladbu typů elektráren, si zatím každý stát řeší sám. Objevuje se názor, že by jaderné bloky neměly dodávat elektřinu do sítě déle než čtyřicet let. „Ve světě je ovšem obecný trend provozovat šedesát let,“ upozornil Zronek. Dukovany se spouštěly do provozu v letech 1985 až 1987.

Masivní zdi odolaly

Loni ČEZ také zvládl získat povolení k dalšímu provozu elektrárny. A udělat mimo jiné důkladnou kontrolu, jak jsou na tom hermetické prostory - budovy, ve kterých jsou reaktory. Testy dopadly dobře, masivní železobetonové stěny odolaly extrémním tlakovým zkouškám.

V tomto roce bude při plánovaných odstávkách pokračovat modernizace stávajícího zařízení za téměř 1,8 miliardy korun.  Kromě jiného bude ČEZ například instalovat nová čerpadla bazénů pro použité palivo, nebo nové regulační armatury v primárním okruhu.

Do čtyř stávajících bloků v Dukovanech už provozovatel investoval od roku 2000 přes 18 miliard korun. V roce 2018 je v plánu přibližně 230 dní odstávek. Příští rok už by měl být klidnější, bude to okolo 130 dní, pokud nedojde k neplánovanému odstavení bloků.

Dukovany se připravují na případný povolovací proces, pokud dá stát zelenou výstavbě pátého bloku. Hledá se model, jak tak obrovskou stavbu zaplatit. Odstartovala také takzvaná velká EIA - posouzení vlivu na životní prostředí. Je nutné se vypořádat s množstvím připomínek ekologických sdružení i obyvatel či institucí ze zahraničí

Konkrétní výrobní plány pro letošní rok zveřejňuje ČEZ výhradně prostřednictvím burzovních systémů. Z nich vyplývá, že obě české jaderné elektrárny chtějí znovu zvýšit výrobu blízko k hodnotě 30 terawatthodin (TWh), Dukovany by se na ní měly podílet přibližně polovinou. Od zahájení výroby elektrárna vyrobila přes 418 TWh elektřiny, která by stačila na pokrytí celkové spotřeby České republiky na téměř sedm let a všem domácnostem na 28 let.