Na nejbližším jednání to podle starosty Kostníků Jana Nekuly tamní zastupitelé odmítnou. „Už jsme se o tom neoficiálně bavili. Coopu ale chceme pomoct jinak. Snažíme se apelovat na občany, aby nakupovali přednostně tam," řekl starosta, který se sám snaží jít příkladem. „Zrovna v pondělí jsem si tam koupil dvě bedny piva, i když vím, že bych je jinde dostal levněji," upozornil.

Požadavek Coopu o příspěvek obsahoval sumu 50 tisíc korun. Ten však kostničtí zastupitelé uvolnit nechtějí. Zdejší prodejnu hodlají kromě osvěty mezi lidmi podporovat i jinak. „Nedávno mi telefonoval člověk z jedné pojízdné masny, jestli by k nám nemohl přijet prodávat salámy. Nemohl jsem mu to hned zakázat, ale co jsem se o tom bavil se zastupiteli, tak musíme být v takových případech proti, pokud chceme prodejně pomoct," připomněl starosta Jan Nekula. „Až do takové situace jsme se nyní dostali," poznamenal.

Podpořit prodejnu přímo odmítli nedávno také zastupitelé v Babicích, v Třebenicích, v Kladerubech nad Oslavou a také ve Štěměchách. Posledně jmenovaná obec totiž podle starosty Václava Křivana pomáhá s provozem zdejší prodejny jiným způsobem. „Na společenské akce, které se u nás pořádají, nakupujeme pouze v ní. Navíc si nemyslíme, že by u nás prodejna nevydělávala. Nejsme zas tak malá obec," mínil štěměšský starosta.

Komfort a legislativa

Předseda havlíčkobrodského Coop družstva Vladimír Stehno si však za participací obcí na provozu prodejen stojí. Venkovské obchůdky jsou podle něj specifickým byznysem, který se bez finanční podpory v budoucnu neobejde. Zvlášť když družstvo hodlá své prodejny průběžně modernizovat. „Zákazníkům chceme nabídnout určitý komfort a také vyhovět legislativě, která začne od příštího roku platit. Na všech prodejnách bychom rádi zavedli elektronický systém čtení čárových kódů, možnost placení kartou, posílání peněz složenkou nebo dobíjení kreditu mobilního telefonu," vysvětloval Vladimír Stehno.