Jak Deník zjistil, o objekt se zajímají významní místní podnikatelé. Někteří z nich hodlají v objektu zřídit ubytovnu. Takový záměr má například majitel stavební firmy, který nyní ubytovává zahraniční dělníky 15 kilometrů od Třebíče a dostupnější ubytovna by mu pochopitelně přišla vhod.

Zelenou k prodeji si chtějí radní nechat dát od místního zastupitelstva už tento týden ve čtvrtek. Prodávat chtějí obálkovou metodou za nejméně čtyři miliony a tři sta tisíc korun. Připravené jsou podmínky prodeje a také kupní smlouva. Pozoruhodné je, že podmínky prodeje doslova připouštějí „menší ubytovací zařízení“ jako jedno z možných využití Gigantu. „Přípustné je i bydlení, parkování, stravovací zařízení, sídla firem,“ stojí v materiálu, vypracovaném radnicí.

Poptávku po ubytovávání zaměstnanců připouští i starosta Pavel Janata. „Zájem registruji. Byl ze strany firmy Tipafrost. Potřebují zaměstnance, samozřejmě v Třebíči je nenajdou. Gigant je ale pro ně hodně velký,“ řekl starosta.

Využití budovy má být jedním z důležitých kritérií, podle kterého by měla komise složená z koaličních i opozičních zastupitelů nového majitele budovy vybírat. „Ve výběrovém řízení není nikdy určujícím faktorem cena. Kdybychom chtěli prodat za co nejvyšší cenu, uděláme aukci,“ podotkla místostarostka odpovědná za městský majetek Marie Černá. Připustila ovšem, že ubytovna by z Gigantu být mohla. „Myslím, že by to tam ničemu až tak nevadilo,“ zamyslela se.

Rozlehlá čtyřpodlažní budova za třebíčskou nemocnicí byla historicky určena k bydlení pro zdravotníky. Dříve patřila Kraji Vysočina. Ten jí později přestal pro potřeby nemocnice využívat a nabídl ji městu. Paradoxem je, že nemocnice dnes neustále shání lékaře a potřebuje pro ně i bydlení. Třebíčští zastupitelé objekt v roce 2015 za necelé tři miliony korun koupili. Už tehdy místostarosta Pavel Pacal deklaroval, že město nemovitost nabídne k prodeji. „Město ji kupuje jen proto, aby mělo možnost stanovit si podmínky využití u budoucího majitele,“ řekl. Další místostarosta Vladimír Malý přiznal, že už předtím existovali tři zájemci o objekt. „Nebude problém to prodat,“ oznámil na jaře roku 2015 zastupitelům.

O Gigant se zajímal i provozovatel sanitní služby Ivo Jaša, který v něm už 23 let sídlí. Chtěl v něm znovu ubytovávat lékaře, uvažoval o vybudování chybějících ordinací. Nakonec rezignoval a postavil si pro svou sanitní službu vlastní objekt. Do výběrového řízení jít nechce, protože by podle svých slov proti silným hráčům neměl šanci. V nájmu v budově Gigantu zůstává ještě do konce měsíce. „Pokud takový záměr má, má pořád příležitost,“ vzkazuje mu místostarostka Marie Černá.

Radní podle všeho předpokládají, že zastupitelé budou s prodejem Gigantu souhlasit. Poté by měla nabídky zájemců o budovu vyhodnocovat sedmičlenná výběrová komise. Prodej konkrétnímu zájemci budou následně zastupitelé znovu schvalovat.
Na problém s ubytovnami pro zahraniční dělníky si nedávno zadělala havlíčkobrodská radnice. Ta dokonce pronajímala k těmto účelům městské prostory. Místní lidé proti ubytovnám sepsali petici, podepsaly ji stovky lidí. Radnice pak dala nájemci výpověď a situaci ve městě uklidňuje dodnes.