„Zdražuje nám to práci. Lidé už mají naučené ceny, pokud po nich chceme víc, nevysvětlíme jim, že zdražení benzinu musíme jinak hradit z našich zisků. Je to pak konkurenční boj. Když nejsou zákazníci spokojení, podruhé už nezavolají. Ceny benzinu sledujeme, v Havlíčkově Brodě se dá natankovat i za 31,90 za litr,“ řekl taxikář Roman Červín, který rozváží zákazníky v okolí Havlíčkova Brodu a Chotěboře.

Vliv má i koruna

Podle analytika společnosti Colosseum Petra Čermáka se pohonné hmoty vyšplhaly v těchto dnech na pětileté cenové maximum. Vůbec nejdráž v historii bylo na sklonku léta roku 2005. „Nyní se sečetlo několik vlivů a toto je výsledek. Běžně pokud oslabuje cena ropy, posiluje koruna. Teď jsme ale zaznamenali nárůst cen ropy, a česká koruna při tom oslabovala,“ shrnul Čermák.

Údaje firmy CCS, která se zabývá zejména bezhotovostním tankováním, hovoří o tom, že Vysočina patří k regionům s vůbec nejvyššími cenami v zemi. Za litr naturalu se zde platí v průměru přibližně třiatřicet korun, nafta je asi o padesát haléřů levnější. „Řidiči teď platí za tankování nejvíce za celý letošní rok. V minulém roce byla situace úplně jiná, v tomto období cena pohonných hmot stagnovala,“ uvedl analytik společnosti Broker Consulting Jan Šimek. „Před rokem však stála ropa méně než pětasedmdesát dolarů za barel, nyní se pohybuje kolem devadesáti dolarů,“ dodal Šimek.

U dálnice za 35,90

Vůbec nejdražší benzin v kraji našli včera redaktoři Deníku u dálniční pumpy Agip nedaleko Herálce na Havlíčkobrodsku. Za litr naturalu zde řidiči platí bez desetníku šestatřicet korun, nafta stojí 34,50. „U hlavních tahů jsou ceny obecně vyšší. Je zde nejvyšší koncentrace firemních vozů, jejichž řidiči zpravidla tankují tam, kde zrovna potřebují, a nehledí tolik na cenu,“ soudí Michal Roškanin ze společnosti Petrolmedia.

„Cena nafty vzrostla za měsíc o dvě koruny. Do dopravného to ale v současné době samozřejmě zahrnout nemůžeme. Měsíčně tak přicházíme kvůli pohonným hmotám přibližně o osmdesát tisíc korun,“ konstatovala Michaela Pravdová z rodinné speditérské firmy Pravdů z Černovic na Pelhřimovsku. Firma provozuje celkem šestnáct aut, v zimě jich jezdí třináct.


Velké rozdíly v cenách lze najít i u pump stojících nedaleko od sebe. Nízké ceny najdou řidiči u řady drobných prodejců, za 30,90 se tankuje benzin například u pumpy Zerogas ve Vilémově na Havlíčkobrodsku. Z řetězců patří mezi nejlevnější Tank Ono a Unicorn. Například na Jihlavsku stál včera litr Naturalu 95 u čerpací stanice Shell ve Vílanci 33,70 koruny a ze stojanů stanice Tank Ono v Jihlavě u hřbitova si čepovali řidiči tutéž značku o 2,80 koruny laciněji. „Prodejci si ceny zpravidla určují podle vytíženosti tepen v regionech a hustoty a cen u čerpacích stanic v okolí,“ popsal Čermák.

S jeho tvrzením koresponduje například situace na Třebíčsku. Tam drží ceny nízko třeba Unicorn ve Studenci a další stanice v Náměšti nad Oslavou, ale v okresním městě je již dráž. Pumpa Shell v ulici Spojovací i Benzina na Hrotovické uvádějí shodné sumy, litr nafty stojí 33 korun, litr naturalu pak 34,40 korun.

Dopravci úpí

„Zatím jsme nezdražili, protože je nám zákazníků prostě líto. Ale jsme na tom samozřejmě biti, doplácíme na to. Nejde jen o naftu, je potřeba připočíst i dálniční poplatky,“ posteskl si Vilém Vodička z Třebíče. Jeho firma se zabývá hlavně stěhováním těžkých břemen, pobočky má ve vícero městech v regionu Vysočiny, vlastní několik skříňových náklaďáků.

Obdobné ceny jako v Třebíči mají na stojanech i čerpadla v Pelhřimově či Žďáru nad Sázavou. V rámci celé země tankují nejlevnější benzin motoristé v Jihočeském kraji. Nejhlouběji do peněženek museli naopak sáhnout na jihu Moravy.

Nejlacinější nafta byla k mání v Karlovarském kraji, nejdražší pak opět na jižní Moravě. „Vývoj cen by se dal odhadnout s menší přesností až na tři týdny, ale zatím nic nesvědčí pro pokles,“ řekl analytik Čermák.

„Cestuji hodně po republice a snažím se samozřejmě tankovat u levnějších stanic. Jen doufám, že takovéto ceny nezůstanou dlouho a nedejbože nebudou ještě vyšší,“ nechal se slyšet živnostník Jaroslav Nekonečný ze Žďáru nad Sázavou.

REDAKTOŘI DENÍKU + ČTK