Ten v pondělí označil nynější návrh ERÚ za špatný. Nyní navržené tarify odmítli i poslanci z hospodářského výboru. Podle výpočtů by totiž mohly domácnosti, které elektřinou šetří, nově ročně vydat za poplatky i tisíce korun navíc.

„Nové tarify pro domácnosti jsou paskvil založený na mylné představě, že si lidé mohou snižovat jističe, jak je napadne. Řešit to zavedením nové sociální dávky na jističe zásadně odmítáme, protože to nevyřeší hlavní příčinu problému od základu špatně postavený návrh," řekl už před časem pro Deník energetický expert ekologického hnutí Duha Martin Mikeska. Podle něj by výsledným efektem bylo jen to, že miliardy od státu by přes případné sociální dávky doputovaly na účty distributorů a výrobců energie.

Změny tarifního systému se týkají takzvaných regulovaných cen. Energetický regulační úřad je stanovuje každoročně. Zahrnují například platby za přenos a distribuci elektřiny. Vitásková už také řekla, že nové tarify, které by měly začít platit od příštího roku, by mohly vydržet deset až patnáct let.

Podle pondělního vyjádření premiéra by změna v platbách elektřiny znamenala zdražení pro víc než 38 procent domácností a pro 91 procent podnikatelů s malou spotřebou. Návrh je podle něj třeba přepracovat a se změnou není třeba spěchat, měla by jí předcházet rozsáhlá debata.

Čekají na ohlasy lidí

Vitásková v dopise předsedovi vlády zdůraznila, že nová tarifní struktura byla zpracována v expertním týmu za přímé účasti zástupců Ministerstva průmyslu a obchodu. „Již loni v létě jsem si nebyla jista, zda je nová tarifní struktura připravena tak, aby nepoškodila skupiny spotřebitelů, proto jsem si vyžádala oponentní posudky od dvou nezávislých institucí (ČVUT a PMAC jde o poradenskou společnost poznámka redakce). I ti mi doporučili tarifní strukturu co nejdříve zavést," podotkla Vitásková.

„Na poradě vedení ERÚ jsem prosadila, že nové tarify podrobíme široké konzultaci s veřejností. Já myslím, že nějaké vady na kráse tam mohou být. Navíc chci, aby se k tomu vyjádřila vláda, parlament i jednotlivá ministerstva. Názor velkých odběratelů už znám, teď se musí vyjádřit i domácnosti. Neudělám nic, co by je poškodilo," řekla Vitásková v nedávném rozhovoru pro Deník.

Podle ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) je nezbytné návrh struktury tarifů přepracovat tak, aby byl sociálně průchozí. Namítl, že to je v plné kompetenci ERÚ. „Ministerstvo průmyslu v tomto případě sedí na zadním sedadle," vzkázal. Regulátor má podle jeho názoru dost času na to, aby připravil nový návrh. „Chudí nesmí dotovat bohaté," dodal Mládek.

Poslanci z hospodářského výboru již také odhlasovali usnesení, které navrhl poslanec Jeroným Tejc (ČSSD). Podle něj představuje změna návod k tomu, že šetřit elektřinou není třeba. Poznamenal také, že když chce zákazník zvýšit kapacitu jističe, zaplatí nemálo peněz, ale když ji sníží, nikdo mu to nevrátí.

„Od zveřejnění návrhu nových tarifů elektrikáři a další experti opakovaně upozorňují, že problém zbytečně velikých jističů je v případě domácností na rozdíl od průmyslových firem chiméra. Týká se totiž jen velmi malé části domácností a jen u zlomku této menšiny lze jističe snížit, aniž by došlo k porušení závazné technické normy či k ohrožení domácnosti požárem nebo snížení jejich životního standardu," poukázal Mikeska.

Dopad nových tarifů na náklady domácností si mohou lidé od poloviny ledna spočítat na webu ERÚ. Podle analýzy ministerstva průmyslu, na kterou se premiér odvolává, by nový systém tarifů kromě zdražení elektřiny snížil motivaci šetřit při elektřinou.