K říjnovému snížení nezaměstnanosti přispěla pokračující hospodářská konjunktura. „A dále také vliv příznivého počasí, které tak oddaluje masivní ukončování podzimních a celoročních sezonních prací," řekl analytik jihlavského úřadu práce Pavel Literák.

Tento měsíc lze podle něj očekávat spíš stagnaci nezaměstnanosti a možná i její mírný nárůst.

Počty lidí bez práce se v říjnu snížily ve všech pěti okresech Vysočiny. Nejvýraznější odliv zaznamenalo Jihlavsko, kde nezaměstnanost klesla o tři desetiny procentního bodu na 4,2 procenta. Na Havlíčkobrodsku, Pelhřimovsku a Třebíčsku se nezaměstnanost od konce září snížila shodně o dvě desetiny procentního bodu a v okrese Žďár nad Sázavou klesla o jeden procentní bod.

Úřad práce evidoval na konci října v Kraji Vysočina 5 721 volných pracovních míst, od září se jejich nabídka snížila o 454 pozic.

Nejpříznivější situace je na Pelhřimovsku, které má dlouhodobě nejnižší nezaměstnanost na Vysočině. O jedno volné místo se v tomto okrese uchází je-den až dva nezaměstnaní lidé. Největší boj o pracovní nabídky je v okrese Žďár nad Sázavou, kde na jednu volnou pozici připadá až pět uchazečů o práci.

Od začátku tohoto roku se nezaměstnanost na Vysočině zvýšila pouze v lednu a v červenci. V říjnu bylo v kraji méně lidí bez práce naposled v roce 2008, tehdy hledalo nové místo pouze 14 593 osob. Ovšem nabíd-ka volných pracovních míst v té době byla o třetinu nižší než ke konci letošního října.

V České republice se nezaměstnanost v říjnu snížila na pět procent oproti zářijovým 5,2 procenta. Lidí bez práce ubylo v 74 regionech, navýšení vykázaly pouze zbývající tři, a to Jeseník, Jindřichův Hradec a Písek.