„Nová výstavba bude probíhat směrem k obci Slavětice. Je to pozemek, který je dlouhý zhruba kilometr," ukázal v pátek Andreji Babišovi projektový manažer nových bloků v Dukovanech Martin Uhlíř.

Na pozemku u elektrárny se nyní pohybují vrtací soupravy a probíhá geologický průzkum. „Co se týče úprav, tak počítáme s tím, že bychom na pozemku uřízli kopec zhruba o deset metrů, abychom se dostali na stejnou úroveň, jako je současná elektrárna. Samotné zakládání by potom bylo o dalších deset až patnáct metrů hlouběji," popsal Uhlíř. Podloží podle něj musí být stabilní, pevné a mít dostatečnou únosnost. „A všechny tyto prvky jsou zde splněny, takže podloží je zde vhodné pro novou výstavbu," dodal Uhlíř.

Sám ministr financí by začal s výstavbou nejraději ihned. „Nemáte lopaty? Mohli jsme rovnou začít," vyzval Babiš. Než se však s výstavbou začne, ještě to pár let potrvá. „Začít můžeme až potom, co skončí celá řada povolovacích a licenčních procesů podle české legislativy. Čeká nás dlouhá a složitá cesta," vysvětlil Uhlíř.

Nejprve by měl být postaven jeden blok, který by pracoval v souběhu se současnými. Po odstavení starých by mohl přijít na řadu šestý blok.

„Chladicí věž bude větší, než jsou současné. Dnešní mají v průměru zhruba osmdesát metrů, tato by měla sto metrů a na výšku až 180 metrů. Budova reaktoru bude mít asi 70 metrů. Opravdu je to plánováno velice pečlivě. Jde o válcovou budovu o průměru 50 metrů. Vnitřní stěna bude mít asi metr dvacet betonu s železnou vystýlkou uvnitř a kolem toho bude ještě jed- na válcová budova, znovu o tloušťce jednoho metru," vyjmenoval Uhlíř.

První blok by v ideálním případě mohl být postavený v roce mezi roky 2032 až 2035.

„Třeba se toho dočkáme a společně slavnostně přestřihneme pásku," přál si generální ředitel a předseda představenstva společnosti ČEZ Daniel Beneš.

„To je jedno kdo, hlavně, aby to někdo přestřihl," odpověděl Babiš.