Neúspěchem totiž skončil třeba výlov rybníka v Ratibořicích. Z tří a půl tisíce ryb, které tam rybáři z jaroměřického spolku vysadili, teď vylovili ani ne čtyři sta. „S úbytkem pětistovky se počítá, ale takové veliké ztráty nepamatuji," podotkl předseda spolku Moravského rybářského svazu v Jaroměřicích nad Rokytnou Bohumír Hartmann.

Za to, že v rybníku u Ratibořic zůstal a dospěl ani ne každý sedmý vysazený kapr, prý mohou pytláci, a hlavně kormoráni. „Je jich tam hrozně moc. Povolil se jejich odstřel, myslivci to ale nejsou schopni zvládnout. My pak máme obrovské ztráty. Kormoráni buď ryby sežerou, nebo je jen naklovnou, ale ty se pak stejně zaplísní a uhynou," popsal Bohumír Hartmann.

„U některých kilových kaprů jsme pozorovali zřetelné klovance. Žaludku kormorána sice unikli, zbytečná smrt je ale stejně neminula," dodal.

Jaroměřičtí rybáři vylovili během podzimu tři rybníky. Tím mají pro letošek splněno. Vedle toho u Ratibořic se jim však příliš nedařilo ani jinde. Už během sezóny pozorovali úhyn mladých ryb o hmotnosti asi jednoho kilogramu. Kvůli tomu vyčíslili další ztráty na zhruba pět set kusů. „Postihla je takzvaná jarní viróza. Je to nemoc, se kterou jsme se ještě nesetkali," poznamenal předseda rybářského spolku z Jaroměřic. „Ryba kvůli nemoci přestane přijímat potravu a pak už je její osud jasný," doplnil.

Také nedostatek srážek i zmenšené množství spodních vod letos některé rybářské spolky potrápilo. Stěžovali si na to hlavně členové sdružení z Hrotovic. „Obhospodařujeme soustavu, do které patří několik rybníků, včetně koupaliště, další plochy nad ním a další dva u silnice mezi Dalešicemi a Hrotovicemi. V rybníku pod silnicí jsme letos měli tak málo vody, že jsme ji museli regulovat. Naštěstí se nám to podařilo odpuštěním hladiny o třicet nebo čtyřicet centimetrů ve vedlejším rybníce," řekl místopředseda rybářské organizace Moravského rybářského svazu v Hrotovicích Jiří Loukota.

Aby rybáři své zákazníky uspokojili, musejí někteří sami ryby nakupovat. A netýká se to jen výhledu na blížící se Vánoce a štedrovečerní tabule. S nedostatkem vlastních ryb se jaroměřický spolek musel vypořádat už v sobotu, kdy pořádal hody. „Když už jsme udělali plakáty a lidi na tu akci pozvali, tak jsme je nemohli zklamat. Některé ryby jsme proto koupili, aby jich bylo dost. Nakonec to všechno dopadlo dobře," oddechl si jaroměřický Bohumír Hartmann.

Nakupovat budou také rybáři z Hrotovic, kteří si výlovy naplánovali až na jarní měsíce. „Máme novou rybárnu, ve které budeme před Vánocemi už jako loni nabízet kompletní servis. Loni jsme prodali dvaadvacet metráků," pochlubil se Jiří Loukota s tím, že část prodávaných ryb pochází z firmy Rybářství Kolář.

Podle předsedy hrotovických rybářů budou i přes dílčí neúspěchy ceny ryb oproti loňsku srovnatelné. Členové spolku o nich definitivně rozhodnou až na začátku prosince.

Také Rybářství Kolář má letos za sebou už několik výlovů. Na Vysočině hospodaří na asi 150 rybnících. Na hodnocení sezony je ale prý brzy. „Je před námi ještě hodně práce, sezona ale zatím vypadá optimisticky," podotkl obchodní ředitel Jaroslav Šimáček.