Slunečné počasí a teploty přesahující 30 stupňů způsobily, že továrna vyrábí nepřetržitě, na třísměnný provoz.

„Na naši výrobu má počasí opravdu velký vliv. Když bych měl porovnávat, tak výroba v chladných jarních měsících byla až o 30 procent nižší než je teď,“ informoval výrobní ředitel TIPAFROSTu Miroslav Krupica. Každý hledá v parných dnech osvěžení, kde se dá a v jakékoliv formě.

Zmrzlina v rodinných baleních, točená, kopečková, lopatková, či jak se lidově říká, na špejli patří k těm tradičním.

Tradice vítězí

Zatímco ve světě není výjimkou natrefit na zmrzliny chutí roztodivných, nad nimiž zůstává až rozum stát, čeští zákazníci po netradičních příchutích příliš neprahnou.

„Domácí zákazníci patří spíše k těm konzervativnějším.

V sortimentu máme 250 různých výrobků, ale nejvíce se kupují ty, které mají vanilkovou nebo čokoládovou příchuť.

V těsném závěsu jsou jahodové, tvarohové a kokosové. Ostatní příchutě jsou spíše okrajové,“ upřesnil Miroslav Krupica.

Zatímco výrobci vidí letošní sezonu optimisticky, prodejci jejich názor až tak nesdílejí.

„Když je hodně velké teplo tak to celkem jde. Ekonomická krize je znát a zmrzlina je v žebříčku nákupů zákazníků až někde na konci,“ sdělila majitelka provozovny se zmrzlinou Ludmila Svědirohová.

„Najdou se však zákazníci, kteří se k nám rádi vrací. Zrovna nedávno tu byl jeden, který přijel z 30ti kilometrové vzdálenosti i s manželkou, právě kvůli naší zmrzlině, ale to jsou spíše výjimky,“ dodala majitelka.

Historie zmrzliny

– sníh a led ochucený medem nebo ovocnou šťávou znali už ve starém Řecku a Egyptě
–některé prameny uvádějí, že to byli Mongolové, kteří ji rozšířili
– podle jiné verze zase první zmrzlina vznikla díky Číňanům, od nich recept přebrali Arabové a Peršané
–od Arabů se naučili dělat zmrzlinu Italové a její výrobu rozšířili dále po Evropě
– další pramen uvádí, že do Evropy recept na výrobu přivezl ve 13. století cestovatel Marco Polo
V roce 1903 byl patentován zmrzlinový kornout a v roce 1921 byla vyrobena první zmrzlina s dřívkem. V roce 1946 se začala zmrzlina na špejli vyrábět v České republice.
Zdroj: cs.wikipedie.org