Na konci dubna jich v kraji bylo evidováno 17 972. Podle čerst-vých údajů Úřadu práce ČR se situace zlepšuje ve všech okresech Vysočiny, nejvýrazněji na Třebíčsku.

„Na poklesu nezaměstnanosti se v Kraji Vysočina jednoznačně podepsal průběh jarních sezonních prací, který z evidencí pracovišť úřadu práce odebral nejvíc uchazečů," řekl analytik jihlavského úřadu práce Pavel Literák. Pomohlo také celkové zlepšování ekonomiky. Literák uvedl, že podle dosavadních předpokladů by lidí bez práce mohlo ubývat minimálně do druhé půle roku. V květnu ale očekává menší pokles než v dubnu.

V okrese Třebíč klesla v dubnu nezaměstnanost o procentní bod na 6,9 procenta, přesto tam úřad práce stále eviduje nejvyšší počet uchazečů o práci na Vysočině. Koncem měsíce hledalo na Třebíčsku nové místo 5 214 lidí. Na Žďársku a na Jihlavsku se nezaměstnanost v dubnu shodně snížila o sedm desetin bodu a na Pelhřimovsku o šest desetin bodu. Na Havlíčkobrodsku se podíl nezaměstnaných lidí v dubnu snížil o půl procenta.