„Již na základě dřívějších průzkumů je ověřeno, že lokalita je pro výstavbu jaderného zdroje vhodná. Nyní probíhá podrobnější průzkum s dvojnásobným zahuštěním geologické sítě," vysvětlil mluvčí elektrárny Jiří Bezděk.

Tyto práce mají skončit letos, navážou na ně ale další. Během jara se pracuje nejen mezi stávající elektrárnou a Slavěticemi, ale také o více než deset kilometrů dál. Konkrétně jde o lokality u Lesonic nedaleko Moravského Krumlova, nebo Slatiny kousek od Jevišovic.

PRÁCE URČUJÍ LEGISLATIVNÍ PŘEDPISY

Podle Jiřího Bezděka vyžaduje průzkum takto velkého území legislativa. „Rozsah vyplývá z kritérií pro umisťování jaderných zařízení dle našeho atomového zákona a na základě mezinárodních předpisů Mezinárodní agentury pro atomovou energii," zmínil.

Podloží u Lesonic a Slatiny se na několika místech navrtalo do hloubky třicet až padesát metrů. V plánu jsou průzkumy také na dalších místech, u Dobelic, Rakšic, Dobřínska a Budkovic. Tam by se ale letos mělo měřit, tedy ne hloubit či vrtat.

Výjimkou by mělo být okolí Tasovic a Krhovic. Tam by se po nutných měřeních měla vyhloubit takzvaná geologická rýha o délce padesáti metrů a hloubce dvou až tří metrů. Dojde k tomu nejspíš v závěru letošního léta nebo během podzimu.

Poté by se měly všechny odebrané vzorky vyhodnotit a na základě toho stanovit další plán průzkumů pro příští rok. Vedení dukovanské elektrárny odhaduje, že se stroje s geology do terénu opět přesunou ve druhé polovině příštího roku.

V roce 2018 má být hotové souhrnné zhodnocení prací v celém okolí Jaderné elektrárny Dukovany.

Zatímco se už několik měsíců intenzivně zkoumá podloží, na vládní úrovni, na níž se má o stavbě nového bloku nebo dokonce dvou bloků fakticky rozhodnout, začala administrativa celého projektu fungovat teprve nedávno.

Stálý výbor pro jadernou energetiku zasedal poprvé až v závěru března a vládní zmocněnec ještě známý není. Od návštěvy ministra financí a vicepremiéra Andreje Babiše v Dukovanech a vyslovení názoru, že rozvoj elektrárny by měl financovat ČEZ, který současné bloky provozuje, už přitom uplynul téměř rok.

Drobným paradoxem je, že Jedním z prvních úkolů pro vládního zmocněnce bude podle Ministerstva průmyslu a obchodu přeložit návrh, jak stavbu ufinancovat.

Zatím však není jasné ani to, kdo se poradcem stane. Podle mluvčího Ministerstva průmyslu a obchodu Františka Kotrby by mohlo být jasněji už brzy, možná už během května. „Konečné datum pro jmenování vládního zmocněnce se bude odvíjet podle programu zasedání vlády," dodal. Rozvoj jádra vychází z nedávno aktualizovaného státního energetického plánu. Ve společnosti se však najdou i jeho odpůrci. Proti prodloužení provozu nejstaršího dukovanského bloku se vyjádřil například rakouský ministr životního prostředí Adrä Rupprechter. Opozice ve Slavěticích, obci, která leží v těsné blízkosti JE Dukovany a přes níž proudí velká část dopravy s jejím provozem spojená, vyvolala před několika týdny místní referendum. Většina obyvatel se v něm vyjádřila, že sice rozvoj elektrárny podporuje, ale žádá za to vyšší kompenzace od státu.

Slavětičtí zastupitelé za KDU-ČSL také do obce přizvali hlasitého kritika jaderné energetiky Milana Smrže. „Elektrárna jako Dukovany není ekologická, jak se ve většině společnosti míní, protože odpad z ní nás zatíží na mnoho let a zdevastuje krajinu. Takové elektrárny si nezaslouží být rozvíjeny, ale přemístěny do muzea, protože jsou zastaralé a vědecky překonané," řekl Milan Smrž při nedávné besedě.