„Celkově je ale zatím všeho méně než třeba před rokem. Sklizeň teď navíc zpomalilo počasí," řekl František Šimka, který provozuje pěstitelskou pálenici v Polici.

Sezóna pro něj začala už během prvního prázdninového měsíce. „Velmi rychle letos dozrávalo všechno letní ovoce, včetně prvních jablek a hrušek. Poprvé jsme pálili 25. července," připomněl František Šimka.

Předvídat, jaká čeká pálenice sezóna, nechtěl provozovatel jedné z nich, Jaromír Čermák z Kojetic. „Pokud ale přetrvá chladné počasí, tak se obávám, že ovoce začne chytat plísně a nebude z něj nic. Loni šlo o průměr, letos uvidíme," dodal Čermák, který má s pálením ovocných kvasů třináctiletou zkušenost.

„V poslední době mi přijde, že zájem o pálení opadá. Přeci jen vytvořit správný kvas není úplně jednoduché a chce to čas. Lidé ztratili zájem a pálenic je také tolik, že to až hezké není," mínil kojetický lihovarník.

Každý ovocný druh potřebuje jinou dobu zrání, podobně rozdílnou péči vyžadují i jejich kvasy. Některé potřebují dodat vodu, jiné vypeckovat. Ve většině pálenic lze sesbírané ovoce ponechat. Za drobný příplatek se o něj zaměstnanci postarají a později samozřejmě vypálí.

Domácí kvas si letos podruhé bude zcela sám zakládat třeba Michael Dlouhý z Rudíkova. „Loni jsme měli šest set litrů švestek, letos to zatím vypadá na možná ještě lepší úrodu," pochvaloval si.

Právě slivovice by měla opět být nejčastěji vypalovaným ovocem. „Teď se k nám pomalu začnou vozit jablka a v závěru roku určitě švestky," potvrdil František Šimka.

Mrkev či jahody

Vypálit lze podle něj vše, co má v sobě cukr. „Když někdo nasbírá metrák jahod, šípků nebo kuliček černého bezu, může to zkusit přivést. V minulosti jsme zkoušeli pálit třeba i mrkev," usmíval se.

O zkušenosti s exotickým ovocem se podělil kojetický Jaromír Čermák. „Je to už pár let zpátky, co k nám jeden pán z Třebíče přivezl mandarinky. Dostal se k už takovým méněcenným, vyloupal si je a nechal zkvasit," popisoval. „Překvapivě z toho byla vynikající pálenka. Všem chutnala," dodal.