VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kotle v pálenicích zažehly. Lidé vozí bez i mandarinky

Třebíčsko - I přes méně běžné ovocné kvasy bude také letošní sezóna pro pěstitelské pálenice na Třebíčsku hlavně švestková. Do jejich sklizně však zbývají týdny, někde i měsíce, z kotlů tak nyní nejvíce vytékají pálenky z třešní, meruněk, broskví a letních jablek.

29.8.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační fotografie.Foto: DENÍK/Attila Racek

„Celkově je ale zatím všeho méně než třeba před rokem. Sklizeň teď navíc zpomalilo počasí," řekl František Šimka, který provozuje pěstitelskou pálenici v Polici.

Sezóna pro něj začala už během prvního prázdninového měsíce. „Velmi rychle letos dozrávalo všechno letní ovoce, včetně prvních jablek a hrušek. Poprvé jsme pálili 25. července," připomněl František Šimka.

Předvídat, jaká čeká pálenice sezóna, nechtěl provozovatel jedné z nich, Jaromír Čermák z Kojetic. „Pokud ale přetrvá chladné počasí, tak se obávám, že ovoce začne chytat plísně a nebude z něj nic. Loni šlo o průměr, letos uvidíme," dodal Čermák, který má s pálením ovocných kvasů třináctiletou zkušenost.

„V poslední době mi přijde, že zájem o pálení opadá. Přeci jen vytvořit správný kvas není úplně jednoduché a chce to čas. Lidé ztratili zájem a pálenic je také tolik, že to až hezké není," mínil kojetický lihovarník.

Každý ovocný druh potřebuje jinou dobu zrání, podobně rozdílnou péči vyžadují i jejich kvasy. Některé potřebují dodat vodu, jiné vypeckovat. Ve většině pálenic lze sesbírané ovoce ponechat. Za drobný příplatek se o něj zaměstnanci postarají a později samozřejmě vypálí.

Domácí kvas si letos podruhé bude zcela sám zakládat třeba Michael Dlouhý z Rudíkova. „Loni jsme měli šest set litrů švestek, letos to zatím vypadá na možná ještě lepší úrodu," pochvaloval si.

Právě slivovice by měla opět být nejčastěji vypalovaným ovocem. „Teď se k nám pomalu začnou vozit jablka a v závěru roku určitě švestky," potvrdil František Šimka.

Mrkev či jahody

Vypálit lze podle něj vše, co má v sobě cukr. „Když někdo nasbírá metrák jahod, šípků nebo kuliček černého bezu, může to zkusit přivést. V minulosti jsme zkoušeli pálit třeba i mrkev," usmíval se.

O zkušenosti s exotickým ovocem se podělil kojetický Jaromír Čermák. „Je to už pár let zpátky, co k nám jeden pán z Třebíče přivezl mandarinky. Dostal se k už takovým méněcenným, vyloupal si je a nechal zkvasit," popisoval. „Překvapivě z toho byla vynikající pálenka. Všem chutnala," dodal.

Autor: Kamil Černý

29.8.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V nohách jsem měl sotva pár stovek metrů, když jsem uviděl první odložené boty. Podle barvy pásků soudím, že patřily nějaké poutnici.
9

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Ocenění pro Tipafrost převzal výrobní ředitel Miroslav Krupica.
2

Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Mladý spolujezdec nehodu nepřežil. Řidič před jízdou pil

Jindřichovice – Tragicky skončila v sobotu před jedenáctou hodinou večer dopravní nehoda v Jindřichovicích u Želetavy.

Želetava neudržela první místo v tabulce

Třebíčsko - Čtyři konfrontace Třebíčska se Žďárskem nabídlo 12. kolo I. A třídy. Částečně úspěšní byli jen fotbalisté Moravských Budějovic, kteří remizovali. Dosavadní lídr z Želetavy, Nové Syrovice a juniorka HFK Třebíč prohráli.

Mezi Jemnicí a Třebelovicemi pojede lampionový vlak

Jemnice - Jednou z posledních příležitostí svézt se na Jemnicku výletním vláčkem bude ta v sobotu 28. října. Vyjede totiž lampionový vlak. Z Jemnice vyrazí v 18 hodin do Třebelovic, odkud se bude vracet v 19 hodin.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT