Prodejna byla dlouhodobě prodělečná, město Přibyslav ji dotovat nebude.

Keřkov má asi dvě stovky obyvatel, v prodejně nakupovali hlavně senioři. Jenže pro COOP družstvo Havlíčkův Brod byla prodejna dlouhodobě prodělečná, proto ji provozovatel k poslednímu dubnu zavřel. Od května zásobuje Keřkov pojízdná prodejna Zbyňka Mrkvičky, a to každou středu od 10 hodin. Podle předsedy družstva Vladimíra Stehna bylo provozování prodejny dále neudržitelné. „Provozovat tuto službu je vzhledem k růstu minimální mzdy a s ní spojeným růstem minimálního vyměřovacího základu vysoce ztrátové," zdůraznil Stehno. Podle Martina Kamaráda, starosty města Přibyslav, by město mohlo prodejnu odkoupit, najít prodavačku a dotovat celý provoz prodejny, ale neudělá to.

„Město chce, aby občané byli spokojeni, ale obávám se, že by tím vznikl precedens. Za čas bychom tutéž situaci řešili někde jinde," vysvětlil Kamarád s tím, že jednání o uzavření prodejny v Keřkově bylo bouřlivé, ale jiné řešení město nabídnout nemůže. V současné době probíhá ocenění objektu znalcem. Poté bude objekt nabídnut k odprodeji městu. Město bude vlastníkem prodejny a ukáže se, co bude dál. „Už se objevili dva zájemci, kteří by chtěli prodejnu provozovat. Jenže o tom musí jednat rada," zdůraznil starosta. Uzavření prodejny bylo ze strany společnosti podle Kamaráda zdůvodněno mnoha argumenty a zdá se být krokem promyšleným.

„Dlouhodobě docházelo k poklesu maloobchodních tržeb prodejny a v neposlední řadě je zmiňováno razantní navýšení minimální mzdy a s tím související i zvyšování minimálního vyměřovacího základu pro zdravotní pojištění, jež se týká zejména pracovníků se zkráceným úvazkem," konstatoval starosta a dodal:"Bohužel se domnívám, že je uzavření této prodejny pouze špičkou ledovce. S pocitem, že je třeba ochránit ty nejslabší minimální mzdou, jsme zvýšili náklady provozovnám právě v malých obcích, jež zaměstnávají často lidi na částečný úvazek, kde je nárůst nákladů především na zdravotní pojištění nejmarkantnější."

Podle názoru některých obyvatel Keřkova je ale problém někde jinde. Proti zavření obchodu se objevila petice adresovaná společnosti COOP, kterou podepsalo necelých 60 domácností. Jeden z hlavních organizátorů petiční akce Milan Blaško má jasno. Obchod byl špatně veden.

„Obchod byl špatně zásobovaný, měl nevyhovující otvírací dobu. Už dopoledne nebyl chleba ani rohlíky. Nemluvě o přístupu k zákazníkům. Místní prodavačka nabízela často zboží, které si na vesnici nikdo nekoupí, protože je moc drahé. Upozorňovali jsme na to vedení společnosti COOP několikrát a nic se nezměnilo," vysvětlil Blaško.