Mohelenská pálenice hlásí takřka kritický stav, i když zájem o dobrou pálenku by byl. „Je to horší než špatné. Letos je to zatím opravdu bída," hlásil majitel Lihovaru a pálenice Mohelno František Šmahel. A podobě tristní stav panuje také v Okříškách. „Oproti loňsku jsme zaznamenali pokles překvapivě i u jablek. Slabé je to ale v podstatě u všech druhů ovoce," sdělil majitel Palírny Okříšky Pavel Vrtal.

Na vině jsou prý hlavně jarní mrazy. „Podepsaly se na veškerém ovoci a to málo, co mrazy nakonec nespálily a urodilo se, skoupily výkupny jablek. K nám se tak dostává opravdu strašně málo," poznamenal Šmahel. „Zatím pálíme spíše rané ovoce, různé ringle a kdoule," dodal.

Ani na západě Třebíčska to není jiné. „Prozatím jsme pálili hrušky a blumy. V kádích mám naloženo něco z jablek. U všeho je to ale oproti loňsku rapidní pokles," řekl Vrtal. Výsadou palíren i pěstitelů bývají tradičně švestky, slivovice se ale z letošní úrody dočká opravdu jen málokdo. „Na švestky se zatím u nás příliš nedostalo. Nedokážu to samozřejmě odhadnout, ale předpokládám, že například oproti loňsku budeme zpracovávat pouze pět až deset procent švestek," zamýšlel se Šmahel.

Zájem ovlivnila úroda, ne methanol

Methanolová aféra se prý na zájmu zákazníků o pálenku nikterak neprojevila. „O zájmu to není, kdyby bylo z čeho pálit, byl by klidně i desetinásobný zájem oproti ročnímu průměru. Není jednoduše z čeho pálit," řekl Šmahel. „Na methanol se sice lidé ptají, ale myslím, že už to bylo vysvětleno dostatečně. Zkrátka je to technická záležitost a my to vlastně ani v takové koncentraci, v jaké se to objevovalo na trhu, neumíme vyrobit," poznamenal Šmahel a s podobným ubezpečením přispěchal také okříšský Vrtal.

„Methanol se obecně vypařuje dříve než ethanol, my navíc ještě pro jistotu odpouštíme, abychom měli jistotu. U pěstitelských palíren je to dobře ošetřeno," doplnil.

Nedostatek ovoce se na cenách za pálenku prozatím nepodepsal. „Zachoval jsem je na stejné výši jako v loňském roce, alespoň tedy prozatím," řekl Vrtal s tím, že ke zvýšení cen může ještě během sezóny dojít.

KAMIL ČERNÝ