S tímto názorem ne všichni hospodští souhlasí. Jak odpůrci, tak zastánci registračních pokladen se ale shodnou na jednom. Po přijetí zákona už si lidé v hospodě pivo za 20 korun nekoupí.

Podle jedné strany nutnost, která zabrání daňovým únikům, podle druhé zbytečnost, která v tom lepším případě zdraží pivo v hospodách. V tom horším případě donutí podnikatele zavřít jejich podniky.

„Elektronická evidence tržeb je naprostá nutnost. Pro fungování tržního prostředí je jejich zavedení nezbytné. V pohostinství to bude mít neskutečný dopad na všechny," uvedl provozovatel zábavního centra DON v Třebíči Luděk Ondračka a dodal, že se můžeme bavit o tom, jestli elektronickou evidenci chceme, nebo ne, ale bohužel ji potřebujeme.

S jeho názorem nesouhlasí provozovatel Restaurace Bílý Dům v Moravských Budějovicích Josef Čermák, který si fungování elektronické evidence tržeb nedokáže představit.

„Se zavedením elektronické evidence tržeb nesouhlasím. Nedovedu si něco takového představit, když bude plná hospoda a například spadne systém. Nevím, jak to bude fungovat," řekl Josef Čermák.

Navíc vyjádřil obavy, že by se zavedením evidence tržeb souvisely i další problémy. „Pořízení všech náležitostí k evidenci by stálo minimálně padesát tisíc. Myslím, že polovina restaurací v Moravských Budějovicích by zavřela," je přesvědčený provozovatel moravskobudějovické restaurace.

Bude se zdražovat a propouštět

Na čem se majitelé svých hospod a restaurací shodnou, je to, že se zavedením registračních pokladen bude muset většina z nich výrazně zdražit. „Pro ty kteří žijí jen z obratu piva to bude znamenat nutnost obrovských změn. Třeba zdražení o deset až patnáct korun na půllitru," je si jistý Ondračka a dodává, že stejná situace bude u denních menu, které se v současnosti prodávají za 70 korun. Tady Ondračka očekává zvýšení cen přibližně o 30 korun.

S tím, že s sebou evidence tržeb přinese zdražení, souhlasí i Čermák. „Samozřejmě, že bude jídlo i pití dražší. Navíc vyšší ceny v hospodách odradí zákazníky, a bude se muset také propouštět," dodal. S přijetím zákona by musel ve své restauraci zdražit také majitel restaurace Maják v Budkově František Bláha. „Určitě bych musel zdražovat. Zatím nemám propočítané, co a o kolik, ale každopádně by šly ceny nahoru," přidal svůj názor František Bláha.

Vyšší výběr daní a férová soutěž

Pokud dojde ke schválení zákona, spuštění elektronické evidence tržeb proběhne v polovině příštího roku. Hlavním cílem elektronické evidence tržeb by podle ministra financí Andreje Babiše měl být nejen lepší výběr daní, ale také férová soutěž a narovnání podmínek mezi podnikateli. S tím souhlasí i Ondračka, který dodává, že pokud chceme mít fungující pohostinství, musíme nasadit léčbu.

Vláda si od přijetí zákona slibuje omezení šedé ekonomiky a zamezení daňových úniků. Podle ministra financí stát selhal v oblasti vybírání daní a od nepoctivců už léta není schopen vybrat vůbec žádnou daň. Poctiví podnikatelé jim pak nemohou konkurovat.

Povinnost elektronicky evidovat tržby jsou zatím navrženy pro restaurace a maloobchod. Státu by měla elektronická evidence tržeb podle vládních odhadů zajistit ročně až dvanáct miliard korun navíc.

DAVID ŠIBOR