Produkce vepřového masa se přitom podle zjištění Českého statistického úřadu v celém Česku snížila skoro o pět procent. Zato výroba hovězího masa na Vysočině v letošním prvním čtvrtletí klesla.

Od ledna do konce března plynulo z chovů na Vysočině 2 350 tun hovězího a telecího masa, oproti loňskému prvnímu čtvrtletí méně o 12,4 procenta. Mezi kraji to byl největší propad, přesto Vysočina udržela v této produkci druhou příčku. Vyšší dodávky měli jen chovatelé v Pardubickém kraji.

V celém Česku se výroba hovězího masa (včetně telecího) meziročně zvýšila o 1,6 procenta na 18 096 tun.

Ovčích stád je málo, chybí skopové

Dodávky skopového masa jsou na Vysočině stále nízké. V prvním čtvrtletí letošního roku to bylo podobně jako loni jen kolem jedné tuny. Chov ovcí sice pomalu stoupá, Vysočina však pořád patří mezi kraje s nejmenšími ovčími stády.

Živočišná výroba má dlouhodobě významné místo v zemědělských podnicích kraje. Letos na jaře bylo na Vysočině chováno 210 900 kusů skotu, což je největší počet v zemi. Prasat bylo 280 900 kusů.

Hospodáři se víc věnují i dříve opomíjenému chovu koz; na jaře jich měli kolem 2 800. Vysočina se tak v chovu koz zařadila mezi tři nejvýznamnější regiony v republice.

VĚRA STEJSKALOVÁ (ČTK)