ČSOB za uplynulých 8 let trvání programu podpořila už 820 projektů po celé republice v celkové výši více než 42 milionů Kč. Do regionů letos věnuje 2 250 000 Kč a kromě odborné poroty zapojí do rozhodování veřejnost.

Tři uchazeče o divokou kartu veřejnosti budeme postupně představovat na stránkách Deníku „V dnešní nelehké době, je více než kdykoliv předtím důležité pomáhat přímo lidem a komunitám po celé republice. Věřím, že díky naší podpoře pomůžeme pomoci místním organizacím a spolkům překonat složitou ekonomickou situaci, říká Petr Hutla, vrchní ředitel a člen představenstva ČSOB.

Světlo, jak ho vnímají nevidomí

V minulých ročnících programu ČSOB pomáhá regionům byla finančně podpořená celá řada zajímavých projektů od vzdělávacích programů, přes nákup potřebného vybavení až po zahájení expozic a výstav. Právě s takovým projektem přichází i první uchazeč o divokou kartu z Kraje Vysočina.

Vyschlá krajina. Ilustrační foto
Zemědělci vyhlížejí srážky. Zaseté plodiny přisychají. V květnu moc nezaprší

V centru vesnice Tasov v půdních prostorách obecné školy vzniká sochařská expozice s názvem Zhmotněné světlo. Název nese odkaz českého spisovatele a kněze Jakuba Demla, který zde působil a který zde napsal svojí slavnou knihu Zapomenuté světlo.

Jádro expozice mají tvořit sochy, které vytvořili nevidomí autoři. Sochy představují vnitřní podobu světla, tak jak ji každý z autorů cítil ve svém nitru a svých představách.

„Expozice bude doplněna zážitkovou cestou pro návštěvníka výstavy. Bude mít možnost projít výstavu s vlastním světelným zdrojem, který mu dovolí se sochami seznámit v přítmí půdy. Expozice se stane platformou pro workshopy a komentované prohlídky určené pro školy, rodiny s dětmi i pro širokou veřejnost,“ říká Tereza Axmanová z organizace Aliterra.

Projekt spojuje dva fenomény, které přesahují hranice Tasova. Z minulosti je to dílo Jakuba Demla – a v současnosti Škola modelování s českým patentem pro výuku nevidomých lidí. 

Každý hlas se počítá 

O tom, kdo získá divokou kartu, se rozhoduje právě teď na webu www.csobpomaharegionum.cz. Hlasovat pro projekt, který je ze tří nabízených nejzajímavější, je možné až do 20. května.  

Z hlasování vzejde vítěz, který se spolu s dalšími třemi projekty v každém kraji pokusí získat co možná největší finanční pomoc. Výše finančního příspěvku od banky se odvíjí podle toho, jak úspěšní jsou žadatelé ve výběru peněz od individuálních dárců. Banka do každého regionu pošle 150 000 Kč.
Veřejnost bude moc projekty finančně podpořit od 2. června až do 3. července. A už 8. července budou známí ti nejúspěšnější. 
V poslední podzimní části programu lidé podpořili projekty ve svém okolí celkovou částkou 1 775 243 Kč. Celkem se tedy po započítání příspěvku od ČSOB mezi účastníky rozdělovalo 3 925 243 Kč.