Moderní dům nad vodopádem v Telči je postaven na nevyužívaném pozemku pod hrází rybníka, a přesto zapadá do historické zástavby. Nízkoenergetická dřevostavba se vznáší kvůli nebezpečí záplav na betonových sloupech pod hrází Ulického rybníka na hranici historického jádra UNESCO.

„Dřevostavba, která souzní s geniem loci a zároveň respektuje historickou zástavbu města, je ukázkovým konceptem pro bydlení na zdánlivě nevyužitelném pozemku," uvedla za organizátory soutěže Markéta Kohoutková. Unikátní je také plochá střecha domu, sloužící jako zahrada, díky níž dům splývá s krajinou.
Pasivní dům postavil Jiří Ondráček spolu s rodinou a přáteli svépomocí za použití přírodních materiálů.

Do osmého ročníku soutěže o Ekologického oskara se přihlásilo téměř tři sta projektů. „Porota letos vybírala dva nejlepší projekty zaměřené na úsporu energií a ochranu přírody v pěti základních kategoriích. Jednomu ze dvou nominovaných projektů v kategoriích Obec, Kutil, Firma, Mládež a Stavba mohou nyní lidé poslat svůj hlas," řekla Kohoutková.

Zájemci mohou pro své favority hlasovat do 30. září na www.ekologickyoskar.cz. Každý hlasující může vyhrát automobil značky Škoda Citago a pomůže získat úsporné osvětlení základní a mateřské škole Trhové Sviny, které E.ON přispěje deset korun za každý hlas.

IVANA HOLZBAUEROVÁ