Platí totiž nový zákon, který obcím nařizuje vybírat od lidí dvojnásobek na dani z nemovitosti. „Mohlo to být i horší, protože obce už loni měly možnost navýšit místní koeficient dva až pětkrát. My jsme nezvyšovali, takže nyní se jen přizpůsobíme novému zákonu,“ konstatovala vedoucí tamního finančního odboru Ludmila Nevařilová.


V trochu jiné situaci se nacházejí například v Náměšti nad Oslavou. V minulém roce zvýšili místní koeficient dvakrát. Do konce listopadu mají obce možnost sazbu ještě vrátit na původní úroveň a tu pak teprve podle nového zákona zdvojnásobit. V době krize by to bylo vůči lidem šetrnější. „Dnes jde tento návrh do rady města, pak by se jím měli zabývat zastupitelé,“ zmínila tamní vedoucí finančního odboru Milada Burianová.


A úplně stejné je to v Třebíči, tady je rovněž od loňska v platnosti dvojnásobné navýšení koeficientu. „Město došlo k závěru, že by bylo dobré toto zrušit a vrátit se na původní cenovou hladinu. Tu pak zvýšit dvakrát, jak ukládá nový zákon,“ informoval pracovník finančního odboru David Vojtan. Třebíčští zastupitelé se pouze kvůli tomuto bodu mimořádně sejdou 11. listopadu.


Třicet milionů


Dukovany a Rouchovany jsou tak široko daleko jediné vsi, které naopak daň z nemovitosti zvýšily na pětinásobek už loni a nynější dvojnásobek jedině vítají. Důvod je prostý: v jejich katastru stojí jaderná elektrárna, v tomto směru pomyslný zlatý důl. „Nezbývá nám, než respektovat loňské rozhodnutí obou obcí i letošní zákon. ČEZ to celkově vyjde na 30 milionů korun,“ reagoval mluvčí elektrárny Petr Spilka.

„Už jsem si několik jízlivých poznámek na naši adresu vyslechl. Rád bych ale upozornil, že máme doslova za domy jaderné zařízení včetně meziskladu vyhořelého paliva i pro Temelín,“ poznamenal rouchovanský starosta Vladimír Černý.

Obyvatelé Rouchovan za domek zaplatí okolo dvou tisíc korun.


Ovšem obec jim vrátí čtyři pětiny zpět formou příspěvku na údržbu nemovitosti, ekologické vytápění a podobně. Co obec s miliony udělá?
Jednak lidé nemusejí platit za svoz odpadu. Zdravotní středisko například potřebuje nový výtah pro pacienty, škola i školka spolykají nemalé peníze na provoz, opravám místních komunikací není nikdy konec.


V Dukovanech lidem rovněž podstatnou část vybraných peněz vracejí zpět. Za utržené miliony by rádi pořídili malou fotovoltaickou elektrárnu na střechu mateřinky, školka potřebuje zateplení i jiný způsob vytápění, nejlépe na biomasu. Fotbalové hřiště by sneslo nové kabiny, hasičská zbrojnice rekonstrukci.


„Myslím, že všechno to zvyšování daně z nemovitosti bude záležitostí jednoho roku, pak bublina splaskne a vše se vrátí tam, kde bývalo,“ uzavřel diskuzi na dané téma starosta Rouchovan Černý.