VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Burčák 
už je pod kontrolou

Pelhřimovsko – Ve vinotékách a stáncích se opět, jako každoročně touto dobou, prodává burčák. Sezona tohoto nápoje je ale také spojena 
s častějšími kontrolami.

26.9.2014
SDÍLEJ:

Ilustrační foto.Foto: DENÍK

„Letošní sezona je na počátku, dosud jsme uskutečnili řádově kolem dvou set kontrol v celé České republice. V letošní sezoně jsme na Pelhřimovsku dosud provedli asi 
pět kontrol. Výsledky kontrol mezi jednotlivými kraji se významně neliší," uvedl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce Pavel Kopřiva.

Inspekce provádí kontroly od začátku srpna do konce listopadu, to je také období, které je označeno jako prodejní sezona burčáku. „Kontroly prodeje burčáku a částečně zkvašeného hroznového moštu se uskutečňují od počátku sezony, tedy od 1. srpna, a letos lze očekávat obdobnou intenzitu kontrol jako loni," dodal Kopřiva.
V pelhřimovské vinotéce 
U Mikuláše je možné zakoupit dva druhy burčáku. „Prodáváme bílou odrůdu Müller Thurgau a červenou odrůdu Modrý Portugal. Cena za litr je 64 korun. Na odbyt jde velmi dobře," řekla vedoucí vinotéky Šárka Příhodová.

Podněty dávají
i sami zákazníci

Lidé už raději, co se týče burčáku, nekupují takzvaně zajíce v pytli. „Dnes už zákazníci před koupí chtějí raději burčák ochutnat, takže samozřejmě dáváme vzorek," vysvětlila Příhodová z vinotéky U Mikuláše. Ta také doplnila, jak by měl poctivý burčák vypadat. „Správný burčák by měl mít zlatavou barvu, měl by mít pěnu a kvasit."

Větší riziko kontroly má prodejce, který už v minulosti prodával nekvalitní burčák. „Při kontrolách inspektoři postupují podle systému posouzení rizika, to znamená, 
že přihlížejí i ke zjištěním
v minulosti, aktuální situaci 
v terénu, k výsledkům analýz dat vnitřního informačního systému, k informacím od ostatních orgánů státní správy, podnětům spotřebitelů 
a podobně," nastínil postup Kopřiva.

Pavel Kopřiva dále dodal, že kontroly se mohou obávat i provozovatelé restaurací. Mezi subjekty, které inspekce hlídá, nepatří jen vinotéky a stánky. „Inspekce kontroluje a odebírá komoditu burčák ve všech formách uvádění do oběhu," podotkl Kopřiva.

U uvedeného sortimentu inspekce kontroluje velkou škálu kritérií. „Kontrolujeme hygienu prodeje, odpovídající označení na místě prodeje, zejména při prodeji zboží s chráněným názvem burčák, a s tím související kontrolu průvodní dokumentace, zejména ve vztahu k původu zboží, dále hlídáme dodržení senzorických požadavků, inspekce hodnotí zboží z hlediska vizuálních a chuťových parametrů," řekl Kopřiva.
Další fází je odebrání vzorků a následný rozbor složení.

„Zde se jedná o geografický a botanický původ suroviny a jakostní parametry, například případnou přítomnost syntetických barviv nebo přidané vody," popsal mluvčí a dodal, že sebrané vzorky posílají do laboratoře Státní zemědělské a potravinářské inspekce v Brně.

To, že je burčák velmi oblíbeným nápojem, potvrzuje i Žaneta Kosová z Pelhřimova. „Burčák je jeden z mých nejoblíbenějších nápojů, v zimě je ideální na zahřátí a pro skvělou náladu s přáteli. Burčák je podle mě nejlepší pořídit přímo u vinaře nebo ve vinotéce, kam celoročně chodím pro kvalitní vína," vysvětlila.

Je také příkladem toho, že jsou lidé při nákupu burčáku opatrnější. „Prodejcům u silnic se vyhýbám, stejně jako stánkům u obchodních center. Pro mne je kvalita burčáku na první pohled rozpoznatelná podle barvy a hustoty. Je-li průhledný, předpokládám, že se jedná o burčák ředěný vodou, naopak když má mléčně bílou až světle žlutou barvu, dá se předpokládat, že je kvalitní," popsala Kosová.

Plusem k dobru je ochutnávka

Jedním z kritérií, podle kterého se rozhoduje, zda burčák koupí, je ochutnávka vzorku. „Ocením, když mohu burčák před koupí ochutnat. Narazila jsem i na burčák, který byl levný a jeho kvalita nebyla taková, jaká by být měla. Byl to burčák koupený u silnice," popsala.

Spoléhá však na inspekci. „Věřím však, že dnes jsou burčáky ve velké míře kontrolovány příslušnými institucemi," dodala Kosová.

Michaela Blehová

Autor: Redakce

26.9.2014 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

V nohách jsem měl sotva pár stovek metrů, když jsem uviděl první odložené boty. Podle barvy pásků soudím, že patřily nějaké poutnici.
9

Boty u cesty, tiší svědkové daleké pouti do Santiaga de Compostela

Ocenění pro Tipafrost převzal výrobní ředitel Miroslav Krupica.
2

Českou chuťovkou roku 2017 je zmrzlina z Kožichovic

Mladý spolujezdec nehodu nepřežil. Řidič před jízdou pil

Jindřichovice – Tragicky skončila v sobotu před jedenáctou hodinou večer dopravní nehoda v Jindřichovicích u Želetavy.

Želetava neudržela první místo v tabulce

Třebíčsko - Čtyři konfrontace Třebíčska se Žďárskem nabídlo 12. kolo I. A třídy. Částečně úspěšní byli jen fotbalisté Moravských Budějovic, kteří remizovali. Dosavadní lídr z Želetavy, Nové Syrovice a juniorka HFK Třebíč prohráli.

Mezi Jemnicí a Třebelovicemi pojede lampionový vlak

Jemnice - Jednou z posledních příležitostí svézt se na Jemnicku výletním vláčkem bude ta v sobotu 28. října. Vyjede totiž lampionový vlak. Z Jemnice vyrazí v 18 hodin do Třebelovic, odkud se bude vracet v 19 hodin.

DOTYK.CZ

Internet se baví: Babiš líbá a Benda je stejnou jistotou jako smrt a daně

/ GALERIE, VIDEO / Tvůrci internetových memů nespí a povolební situaci v Česku pochopitelně nenechali bez povšimnutí. Pozornost si získaly zejména čtyři momenty: vděk Andreje Babiše vyjádřený tvůrci jeho kampaně Marku Prchalovi, prohra Matěje Stropnického v čele Zelených, poměrně vysoký zisk SPD Tomia Okamury - a "nesmrtelný" poslanec Marek Benda.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení

Vážení čtenáři,

náš web Deník.cz přechází kompletně pod zabezpečený protokol, který výrazně zlepší bezpečnost při procházení našich webů.

Z důvodu přechodu je nutné se znovu přihlásit k odběru upozornění na nejnovější zprávy - klikněte na tlačítko "Povolit", kterým si zajistíte odběr zpráv i do budoucna.

Děkujeme za pochopení.

POVOLIT