Přitom brambory tady od nás jsou chutné a dobré, mnohem lepší než ty ze zahraničí. Navíc se díky počasí letos této plodině na Vysočině dařilo, výnosy jsou vynikající,” posteskl si ředitel okresní agrární komory Karel Coufal.

V Čáslavicích jeho slova potvrzují. „Pěstujeme sadbové brambory, v pátek jsme je dosbírali, měli jsme osázeno jen okolo 14 hektarů. A výnos 350 metráků na hektar, to je pěkné. Postavíme třídicí linku a začneme je teď třídit. Ale výkupní ceny jsou strašně nízko, tři čtyři koruny za kilogram,” říká čáslavický agronom Ladislav Rygl.

V Opatově jsou teprve v polovině sklizně, v tomto roce osázeli bramborami 110 hektarů polí. Rovněž tady mají vynikající úrodu, brambory prodávají jako konzumní do supermarketů, škrabané pak do jídelen v Brně a ve Znojmě. „Ale výkupní cena dvě koruny za kilo je mizerná, to je hodně špatné,” podotýká předseda opatovského družstva Radek Svoboda.

V Okříškách, kde před dvaceti lety bývaly brambory i na třech stovkách hektarů, letos sklidí pouze čtyřhektarové pole, úroda bude pro místní lidi. „Divíte se? Hlavní roli hraje ekonomika a brambory se prostě v Česku nevyplatí pěstovat. Obyvatelé venkova tak přicházejí o práci. My jsme přešli na řepku a obiloviny. Co nám taky zbývalo,” krčí rameny předseda ZD Okříšky Jaromír Ježek.

Francii nesrovnávat s odrůdou Princess

Tento rok na jaře napršelo do brambor ve správný čas, v dalších měsících se nerozvinuly choroby. Ideální kombinace. „Brambory jsou plodina náročná na technologii ošetření i na lidskou práci. První velký náraz zažili čeští zemědělci v roce 1995, když se k nám navezly dotované brambory z Holandska a Evropské unie. Došlo k znehodnocení českého trhu,” konstatoval ředitel Karel Coufal. V posledních letech decimují české bramboráře levné dovozy především z Polska, ale i z dalších zemí.

„Na jaře zaplavily český trh brambory z Francie. Vůbec nebyly dobré, protože v nich byla chemickou cestou potlačena klíčivost. Nedávno jsme ve Výzkumném ústavu bramborářském v Havlíčkově Brodě srovnávali tyto výpěstky s naší odrůdou Princess. Rozdíl byl obrovský. Mimochodem, kdo chce, nechť tuto odrůdu přijde ochutnat ve středu na Karlovo náměstí v Třebíči, bude tu v rámci Dnů zdraví ve stánku s regionálními potravinami, může zhodnotit sám,” uzavřel Coufal.