„Bioplynky“ se staví kvůli ziskové výrobě elektřiny. Využití pro teplo, které se při spalování bioplynu rovněž uvolňuje, je podle zjištění ČTK pořád málo. Tento levný zdroj zřejmě často přichází nazmar.

„Bioplynka produkuje víc energie v teple než v elektřině. Najít pro tak velké množství tepla odběr je vždycky problém,“ potvrdil Zbyněk Bouda, ředitel Energetické agentury Vysočiny. Je to i proto, že stanice obvykle vznikají mimo větší obytnou zástavbu. V kraji podle Boudy ale právě jeden smysluplný projekt vzniká. Bioplynová stanice ve Ždírci na Jihlavsku by měla vytápět tamní domov důchodců, který se zrovna přestavuje.

Ceny tepla vznikají smluvně. Obvykle se prý pohybují kolem 100 až 150 korun za gigajoule. Podle energetických společností fungovaly letos zjara na území kraje přes dvě desítky bioplynových stanic. Přibývají hlavně na farmách. Elektřina se díky výhodné ceně prodává do sítě. Kvůli využití tepla se někde plánovaly třeba stavby sušáren dřeva, ale ze záměrů nakonec sešlo.

Zemědělská bioplynová stanice v Lípě u Havlíčkova Brodu už tři roky zásobuje teplem budovy mateřské a základní školy. Starosta Lípy Jiří Kunc je se spoluprací spokojen. „Šetří nám to peníze,“ řekl. Školní budovy se dřív vytápěly plynem.

Využívají odpad

Teplo postačující pro zásobování deseti velkých bytových domů ročně vyrobí nedávno dokončená bioplynová stanice ve Žďáru nad Sázavou. „Je to úspornější než vytápění uhlím. Navíc je to zelená energie, šetříme tím životní prostředí,“ řekl Miloslav Odvárka, ředitel firmy ODAS, která stanici provozuje. Ve Žďáru se k výrobě bioplynu používá i biologický odpad z domácností, jako staré pečivo a zbytky zeleniny.

Na biofarmě v Sasově na okraji Jihlavy se teplo z nové bioplynové stanice používá k vytápění budov i k ohřívání vody pro firemní jatka. Užitečné bude i při sušení zemědělských produktů. „Tepla je nejvíc v létě, kdy není potřeba topit. Proto jsme udělali sušárnu,“ vysvětlil Josef Sklenář. V sušárně bude možné dosoušet píci, ale třeba i obilí a cibuli.

V Lukách nad Jihlavou chtěli teplem z bioplynové stanice v nedalekých Vysokých Studnicích vyhřívat krytý bazén. Rekreační zařízení mělo vzniknout přestavbou letního koupaliště, ale městys na projekt zatím nesehnal peníze. „Jsem přesvědčen, že by to bylo jedno z mála takových zařízení, které by nebylo ztrátové,“ podotkl starosta Luk Viktor Wölfl. Jiné využití pro teplo z „bioplynky” v městysi zatím nevidí, protože během minulých 20 let byl plynofikován a byly provedeny investice do vodovodu a kanalizací.