„Beru jej od vinaře z Kyjova, raná odrůda Irsai už se dá na burčák využít,“ prozradil muž za improvizovaným pultem.

Není to přece jen příliš brzy? Zákon dovoluje burčák nabízet od 1. srpna. Například Vinařství Sádek z Třebíčska rovněž na plakátech avizuje od 17. srpna prodej této zrádné dobroty.

Burčák je přesto zatím rarita. Většina vinařů plánuje výrobu až v druhé půlce srpna.

Na stáncích v ulicích měst se burčáky zpravidla objevují později. Lidé k výrobkům z raných odrůd nemají tak velkou důvěru a s nákupem váhají. „Burčák piju, ale beru ho jedině od známého, který má vinohrad. Nedůvěřuji totiž žluté tekutině, kterou prodávají u silnice. Podle mě je to zkvašený jablečný mošt. Vždyť většina vinařů ještě nesklízela hrozny,“ míní například Roman Borovec z Brna.

Přesto se ale tyto brzké burčáky kvalitou neliší od těch, které se prodívají později. „Jsou stejně dobré. Navíc kontroly jsou teď tak přísné, že by si někdo nekvalitní výrobky prodávat netroufl,“ reagoval předseda Svazu vinařů Jiří Sedlo.

Další možností je nákup hroznů ze zahraničí. Ovšem kvašený mošt z nich se nesmí označovat jako burčák.