Upozorňuje na to specializovaný tuzemský web smartmania.cz. Připomenul, že tuzemská antivirová společnost Avast už v březnu loňského roku upozorňovala na 133 pochybných aplikací, které mohou představovat pro uživatele riziko. V té době zaznamenaly aplikace přes 500 milionů stažení a celkem se jim podařilo na uživatelích „vydělat“ přibližně 365 milionů dolarů (cca 8,6 miliard korun).

Než souhlas s cookies na webové stránce odkliknete, podívejte se, s čím vlastně souhlasíte, radí odborníci.
Lidé bezmyšlenkovitě přijímají cookies. Nechtěně se vzdávají soukromí

Podívejte se do fotogalerie, o jaké aplikace se jedná.

O patnáct měsíců později je bohužel stále 84 z nich dostupných ke stažení. Ačkoli tyto aplikace nekradou vaše osobní údaje a ve své podstatě na nich není nic nebezpečného, snaží se využít nepozornosti uživatelů a nabídnout jim nevýhodná předplatná, která jim z bankovních účtů každý měsíc budou odčerpávat peníze za zpřístupnění mnohdy banálních funkcí.

Podle serveru Vpncheck.org tímto způsobem získají tvůrci aplikací od uživatelů přibližně 8,6 milionů dolarů měsíčně (cca 200 milionů korun).

Bez porušení pravidel 

Proč vlastně Apple tyto aplikace neodstraní? „Z jednoduchého důvodu – oficiálně totiž neporušují jeho pravidla a navíc si z každého zaplaceného předplatného firma z Cupertina ukousne třicetiprocentní podíl. Doufejme, že se do budoucna politika Applu změní a klamavé praktiky v aplikacích zakáže,“ nabízí odpověď smartmania.cz.